Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2015, 12:05

Укрпошта впроваджує комплексний проект розвитку електронної комерції

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

З липня цього року Укрпошта розпочала впровадження Програми електронної комерції – ECOMPRO, яка дозволить он-лайн продавцям набагато легше пересилати свої товари через Укрпошту.

З липня цього року Укрпоштарозпочала впровадження Програми електронної комерції – ECOMPRO, яка дозволитьон-лайн продавцям набагато легше пересилати свої товари через Укрпошту.

ЕCOMPRO є програмоюВсесвітнього поштового союзу (ВПС), вона передбачає новий глобальнийкомплексний проект розвитку електронної комерції, завдяки якому створюютьсянові можливості для міжнародного обміну, зростання бізнесу і швидкогоповернення інвестицій.

Програма ЕCOMPRO передбачає нетільки вдосконалення нормативних документів ВПС, наприклад у сфері поверненнятоварів, ціноутворення на поштові посилки з Інтернет-магазинів, але ізастосування існуючих інформаційних продуктів і технічних стандартів ВПС.Розроблено Керівництво з електронної комерції з практичними рекомендаціями щодорозвитку для поштових служб.

Укрпошта традиційноприєднується до проектів ВПС однією з перших. Так, у 2003 р. Укрпоштазапровадила «Міжнародну фінансову систему» (IFS) ВПС, яка дозволяє здійснюватиелектронні перекази. У березні 2010 р. для розширення географії обмінуміжнародними переказами Укрпошта приєдналася до системи «Єврожиро». НаразіУкрпошта здійснює двосторонній обмін поштовими переказами з 36-ма країнами, зних – відправленнями з післяплатою – з 11-ма країнами. Укрпошта надає декількавидів послуг міжнародних переказів: адресні перекази, перекази до запитання, зпісляплатою, термінові, на рахунок, з рахунку. Перекази приймаються тавиплачуються у гривнях, доларах США та євро.

 З 2003 р. Укрпошта співпрацює з компанією«Ворктрейс» для формування та обміну електронними повідомленнями черезінформаційну мережу Post*Net ВПС з іншими поштовими операторами про вхідні тавихідні міжнародні посилки. На сьогодні такий обмін здійснюється з 143-мапоштовими службами.

 Інформація з електронних повідомлень використовуєтьсядля підтвердження якості міжнародної поштової служби. Це дозволяє відстежуватипроходження міжнародних поштових посилок і відповідати вимогам ВПС щодопоказників, які характеризують посилкову службу. Слід відзначити, що Укрпоштаотримує щорічну додаткову винагороду від інших поштових операторів за виконаннястандартів якості ВПС.

Крім того, з 2011 р. Укрпоштаприєдналася до Довідково-рекламаційної Інтернет системи (ІВІS) ВПС, якадозволяє здійснювати прискорену обробку рекламацій, що надходять від іншихпоштових операторів у випадках розшуку втрачених поштових відправлень.

 З 2007 р. національний оператор поштовогозв’язку долучився до Глобальної системи моніторингу якості міжнародної поштовоїслужби ВПС за участю незалежних експертів.

ВПСдопомагає поштовим адміністраціям країн-учасниць формувати якісні, інтегрованіпоштові продукти та мережі, орієнтовані на сучасні потреби споживачів. Однак,усі країни-члени ВПС мають діяти скоординовано і працювати на випередження:постійно змінюватись і впроваджувати нові послуги.

У ІV кварталі 2015 р. Укрпоштапланує здійснити запуск офіційного мобільного додатку з базовим функціоналом,який дозволить відстежувати відправлення і користуватися картою поштовихвідділень. Подальше розширення функціоналу мобільного додатку відбудеться у2016 р. і дозволить приєднатися до мобільного сервісу відстеження завідправленнями ВПС. Треба додати, що ВПС планує розробити програму дляодночасного відстеження проходження замовлень та платежів.

До стратегічних напрямів діяльностіУкрпошти, передбачених на 2016 рік, належить і створення Інтернет-майданчика(e-marketplace) підприємства для продажу товарів оф-лайн та он-лайн продавців,який можна буде розмістити у захищеному Глобальному репозиторії ВПС дляпоштових електронних магазинів, що також сприятиме зростанню довіри доміжнародної електронної комерції.

Останні записи