Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.06.2015, 14:47

Укрпошта ініціювала звернення до всіх голів ОДА

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

Останнім часом почастішали скарги від громадян на поганий стан поштових скриньок в багатоквартирних будинках. Люди скаржаться як на технічний стан поштових скриньок, так і на їх відсутність. Також громадян турбує схоронність їхньої пошти, адже часто вони ї

Останнім часом почастішалискарги від громадян на поганий стан поштових скриньок в багатоквартирнихбудинках. Люди скаржаться як на технічний стан поштових скриньок, так і на їхвідсутність. Також громадян турбує схоронність їхньої пошти, адже часто вони їїпросто не отримують внаслідок дій зловмисників. З цією проблемою також щоденностикаються 34 тис. листонош Укрпошти.

Наразі в Україні з близько 13млн. абонентських скриньок майже 4 млн. потребують невідкладного ремонту тазаміни, тобто 30% наявних скриньок не можуть забезпечити громадянамгарантованої законом таємниці листування, належної схоронності поштовихвідправлень та передплачених видань.

Незадовільний стан, а частовзагалі відсутність абонентських поштових скриньок, перешкоджають наданнюякісних послуг поштового зв’язку. Також це призводить до зменшення передплатина журнали та газети, тобто звуження інформаційного простору для висвітленнядіяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування вУкраїні.

Відповідно до статті 12 ЗаконуУкраїни «Про поштовий зв’язок» місцеві органи виконавчої влади та органимісцевого самоврядування у межах своїх повноважень мають всебічно сприяти ефективнійдіяльності та розвитку об’єктів поштового зв’язку на відповідних територіях.Втім, не всі знають, що утримання в належному стані, ремонт та замінаабонентських поштових скриньок (поштових шаф) у багатоквартирних будинкахздійснюють суб’єкти господарювання, що надають послуги з утримання будинків іспоруд та прибудинкових територій.

Відповідно до Примірногопереліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій тапослуг з ремонту приміщень, будинків і споруд, затвердженого наказом ДержавногоКомітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. №150, до переліку послуг з утримання будинків належить, зокрема, ремонт абозаміна скриньок, їх фарбування.

Поряд з цим, відповідно доЗакону України «Про місцеві державні адміністрації», місцеві державніадміністрації забезпечують організацію обслуговування населення підприємствамижитлово-комунального господарства та зв’язку.

До того ж, статтею 23 ЗаконуУкраїни «Про поштовий зв’язок» передбачено, що придбання, установка і утриманняв належному стані абонентських поштових шаф (абонентських поштових скриньок)здійснюється власниками житлових та адміністративних будинків. Закон визначає,що невиконання вимог щодо розміщення абонентських поштових шаф (абонентськихпоштових скриньок) звільняє Укрпошту від відповідальності за доставку адресатупоштових відправлень.

Поштові абонентські скринькивключаються до спільного майна багатоквартирних будинків, які, в переважнійбільшості, знаходяться у комунальній власності, тому єдиним шляхом приведенняабонентського господарства до належного стану є виділення коштів на їх ремонтта заміну з місцевих бюджетів.

Саме тому Укрпошта ініціювалазвернення до всіх голів обласних державних адміністрацій України з приводувідновлення абонгосподарства в країні, яке, безумовно, є питанням державноїваги.

Ми звернулися до всіх голівоблдержадміністрацій з проханням посприяти вирішенню питання державногозначення. Я переконаний, що стан абонгосподарства – справа спільна і необхідна.У свою чергу, Укрпошта виконує окремі роботи, зокрема ремонт або заміну замківу шафах, встановлення придбаних населенням нових абонентських шаф тощо. Однакці роботи не в змозі суттєво вплинути на поліпшення загального стануабонгосподарства в кожному регіоні.

Також ми будемо звертатися доорганів місцевого самоврядування, міських голів з проханням забезпечитиналежний стан абонгосподарства в будинках, що перебувають у комунальнійвласності відповідних територіальних громад. Приємно, що мешканцібагатоквартирних будинків, особливо там, де існує ОСББ, вже починаютьусвідомлювати, що абонентська поштова шафа є їх спільною власністю, і вонимають також нести за неї відповідальність.

 

Останні записи