Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.06.2015, 11:20

Програма з енергозбереження на Укрпошті сприятиме мінімізації витрат

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

На засіданні Ради директорів Укрпошти було схвалено Програму з енергозбереження на 2015-2020 р.р.

На засіданні Ради директорівУкрпошти було схвалено Програму з енергозбереження на 2015-2020 р.р.

Рішення про створення даноїпрограми було ініційовано мною ще в січні цього року. Потреба у створенні такоїпрограми викликана необхідністю раціонального використання енергетичнихресурсів на підприємстві та прагненням до зменшення витрат.

Значне подорожчання за останніроки газу, електроенергії та різних типів твердого палива та збереження цієїтенденції у майбутньому, а також відсутність до цього часу на підприємствічіткої стратегії з ефективного використання енергетичних ресурсів, спричинялозбільшення дефіциту коштів та відповідно ускладнювало процес реформуванняУкрпошти.

Розвиток ефективноїенергетичної політики на підприємстві можливий лише за умов формування йподальшої реалізації відповідної програми енергозбереження. Ефективневикористання енергетичних ресурсів та зменшення платежів за спожиті енергоносіїсьогодні є для Укрпошти надзвичайно актуальним завданням, оскільки оплата запаливно-енергетичні ресурси – одна з найбільш витратних статей нашоїгосподарської діяльності. Тому зволікання з впровадженням стратегійенергозаощадження могло спричинити підприємству чималих фінансових втрат.

Розроблена на підприємствіПрограма з енергозбереження сприятиме мінімізації витрат на спожитіенергоресурси за рахунок реалізації цілої системи, які потребують наявностідовгострокової стратегії, застосування організаційно-фінансових механізмів,координації зусиль і концентрації ресурсів.

Програма складається з двохчастин: аналізу споживання паливно-енергетичних ресурсів, а також плану заходівна 2015-2020 р.р., із відповідними розрахунками ефективності енергозберігаючихзаходів і визначенням механізму їх фінансування.

Дослідження споживанняпаливно-енергетичних ресурсів за останні п’ять років засвідчили, що хоча обсягиспоживання різних видів енергоносіїв з року в рік скорочувалися (не в останнючергу просто через брак коштів на їх закупівлю), витрати на них не лише незнижувалися, а навпаки, зростали.

Заходи, що вживалися напідприємстві до цього часу, не вирішували проблему через їх низькуефективність, необґрунтованість та брак системності. За результатами діяльностіу 2014 р. частка витрат на паливно-енергетичні ресурси у загальній структурівитрат Укрпошти становила 8,5%. На оплату енергоносіїв підприємство витратило337,4 млн. грн. З них – 54% коштів пішло на паливно-мастильні матеріали, 29% –опалення, газ, вугілля; 17% – витрати на електроенергію. На освітлення вУкрпошті витрачається близько 20% електроенергії, причому більше половини ламп– неекономічні.

Тож лише системна робота вцьому напрямі надасть змогу в масштабах всього підприємства заощаджувати значнікошти, які можна буде спрямовувати в розвиток виробництва, а також на новізаходи з енергозбереження.

Останні записи