Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2015, 15:12

Філії Укрпошти будуть зареєстровані в системі електронних закупівель

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

Мета Укрпошти – прозоре і ефективне витрачання коштів, а також запобігання корупції завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників. Саме тому з 15 травня в Укрпошті запроваджено проведення конкурсів з визначення постачальників із застосува

Мета Укрпошти – прозоре іефективне витрачання коштів, а також запобігання корупції завдяки громадськомуконтролю та розширенню кола постачальників. Саме тому з 15 травня в Укрпоштізапроваджено проведення конкурсів з визначення постачальників із застосуваннямелектронних засобів, так званих електронних торговельних площадок. Зокрема, утакий спосіб здійснюватиметься проведення процедур закупівель товарів, робіт іпослуг, які не підпадають під дію Закону України «Про здійснення державнихзакупівель».

Основними перевагамиелектронних торгів (електронних торговельний майданчиків) є суттєва економіякоштів, прозорість і простота процедур закупівель. А головне – запобіганнякорупції, завдяки усуненню впливу суб’єктивного чинника та створеннювисококонкурентного середовища закупівель, що є однією з основних цілейУкрпошти.

Крім того, електронна системадозволить посилити контроль громадськості за державними закупівлями, це те, дочого прагне національний оператор поштового зв’язку України.

Вже найближчим часом всі філії Укрпоштибудуть зареєстровані в системі електронних державних закупівель «ProZorro», наелектронному майданчику «Prom.ua» та проводитимуть перші закупівлі в новомуформаті.

Система «ProZorro», яку мибудемо використовувати, створена з ініціативи громадських організацій,комерційних майданчиків, державних органів та підприємців.

За оцінкою профільних експертів,саме ця система дозволить раціонально автоматизувати процес закупівлі іздійснювати контроль на всіх етапах її проходження, а також автоматичновизначати найкращий варіант за підсумками проведеної процедури.

Варто зазначити, що електроннасистема торгів набула досить широкого розповсюдження усвіті. У США, наприклад, така система функціонує з 1998 року. Завдякивпровадженню електронних закупівель у США адміністративні витрати на закупівлібули скорочені від 400 $ до 4 $ у разі закупівлі продукції на суму близько 1000$. У Мексиці система електронних державних закупівель дозволяє економити до 20%передбачених на закупівлі коштів. У Великобританії, Швеції, Голландії,Фінляндії подібні системи запроваджені декілька років тому.

Останні записи