Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.04.2015, 11:39

Завдяки електронним торгам Укрпошта запобігає корупції

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

З метою запобігання проявам корупції в Укрпошті, на держпідприємстві запроваджується система електронних закупівель.

З метою запобігання проявамкорупції в Укрпошті, на держпідприємстві запроваджується система електроннихзакупівель.

Електронні торги сприятимутьспрощенню взаємодії з великою кількістю постачальників, створенню жорсткоїконкуренції та максимальній прозорості процедур закупівель. Як результат –зменшення вартості закупівель та економія коштів для підприємства.

Крім того, електронна системадозволить посилити контроль громадськості за державними закупівлями, що в своючергу є  однією з основних цілейУкрпошти.

З метою впровадження системиелектронних торгів в Укрпошті нещодавно відбулася презентація електронноготорговельного майданчика «Торгові системи». Поштовики побачили, як за допомогоюелектронного простору можна автоматизувати процес закупівлі і здійснюватиконтроль на всіх етапах їх проходження, а також автоматично визначати найкращийваріант за підсумками проведеної процедури. Також була досягнута домовленістьпро здійснення електронних торгів в тестовому режимі та щодо навчання персоналуУкрпошти, який відповідає за здійснення процедур закупівель.

Сьогодні система електроннихторгів може застосовуватись лише для проведення процедур закупівель товарів,робіт і послуг, які не підпадають під дію Закону України «Про здійсненнядержавних закупівель». Після прийняття відповідних нормативно-правових актів вкраїні система електронних торгів зможе застосовуватись для всіх закупівель безвинятку.

Електронна система торгівнабула широкого розповсюдження у світі. У США, наприклад, така системафункціонує з 1998 року. Завдяки впровадженню електронних закупівель у СШАадміністративні витрати на закупівлі були скорочені від 400 $ до 4 $ у разізакупівлі продукції на суму близько 1000 $. У Мексиці система електроннихдержавних закупівель дозволяє економити до 20% передбачених на закупівлікоштів. У Великобританії, Швеції, Голландії, Фінляндії подібні системизапроваджені декілька років тому.

Таким чином, впровадження вУкрпошті системи електронних закупівель товарів, робіт і послуг є важливимкроком на шляху наближення до рівня європейських країн.

Останні записи