Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2015, 15:50

Кредит МВФ – поворотний момент для України

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

Міжнародний валютний фонд оголосив своє позитивне рішення щодо виділення Україні додаткових 17,5 мільярда доларів кредиту.

  Міжнародний валютний фондоголосив своє позитивне рішення щодо виділення Україні додаткових 17,5 мільярдадоларів кредиту.

Залишилося дочекатисяофіційного рішення Ради директорів МВФ, яке може бути прийняте протягомнайближчого місяця. Таким чином фінансова допомога Україні з різних джерелпротягом наступних чотирьох років складе до 40 мільярдів доларів.

Директор-розпорядник МВФКрістінЛагард наголосила, що нова програма з Фондом допоможе досягти Україніекономічної стабілізації та підтримає зростання в середньостроковійперспективі.

За її словами, це амбітна,жорстка програма, яка також містить певні ризики. Але це реалістична програма,яка може стати поворотним моментом для України. При цьому вона висловила впевненість,що реалізація програми реформ буде успішною, тому що уряд України демонструєготовність впроваджувати перетворення.

Зміна програмикредитування  від Stand-By,  до більш широкої і довгостроковоїExtendedFundFacility дозволить залучити більше фінансів на кращих умовах,зокрема з інших джерел. Істотним імпульсом до економічного розвитку станезакінчення війни на Донбасі та зміцнення макроекономічної ситуації.

Рішення МВФ підтримати Українує своєчасним і навіть необхідним під час фактичної військової агресії.

Це рішення – безумовний успіх,воно допоможе стабілізувати гривню. Для того, щоб отримати допомогу і вона малаефект, необхідно вже сьогодні впровадження реформ. ЯкщоУряд зможе реформувати Україну, то уже через рік-два українці відчують результати.

ЄС збирається відкрити механізмспостереження за нашими реформами.  І цедобре, бо не всі чиновники усвідомлюють, як швидко слід реагувати на сучаснівиклики в економіці та політиці. А це речі, як відомо, взаємно пов’язані.

Водночас, ми маємо розуміти,яка відповідальність тих керівників, які в минулому не добилися вступу Українидо ЄС і НАТО. Без НАТО у нас сьогодні війна, а, приміром, Греції, яка є членомЄС, Європейський союз і МВФ допомогли у 2013-2014 роках на 400 млрд. доларів.

 

Останні записи