Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.01.2015, 12:06

Судова реформа стартувала реально

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

Коаліція у вівторок ухвалила рішення, підтримавши два законопроекти, які стосуються реформування судової системи.

Коаліція у вівторок ухвалиларішення, підтримавши два законопроекти, які стосуються реформування судовоїсистеми.

З початку 2000 років проблеманеналежного справляння судочинства стала в Україні однією з актуальних проблем.Корупція в судах всіх рівнів, недоступність громадян для здійсненнясправедливого і законного судочинства стали одною з основних причин, що вивелалюдей на Майдан.

Про очищення і реформуваннясудової системи влада говорила давно. Але суспільство не вірило у ці розмови, болюди бачили, як здійснюється «правосуддя» у судах, як практика розгляду справне має нічого спільного із законодавством.

Всі реформи, які рекламувалисявладою, були антиреформами. Вони мали наметі посилити безвідповідальність судівперед народом та збільшити їхню залежність від влади.

І суспільство гостро реагувалона ці «реформи». За даними соціальних досліджень, що проводилися починаючи з2000 року, рівень довіри простих громадян до судової системи і судочинствазменшився із 12 відсотків до 2 відсотків у грудні 2013 року.

Держава і суспільство більше неможуть перебувати без сучасної, європейської системи судочинства. Це породжуєкорупцію на найвищих щаблях влади і поширює її на все суспільство.

Тому Верховна Рада Українипідтримала в першому читанні президентський законопроект про забезпечення правана справедливий суд (№1656). Це так званий президентський законопроект.

У ньому багато сучаснихновацій, які створюють гарантії рівності перед законом та судом, гласність івідкритість судового процесу, обов'язковість рішення суду про нормуваннянеупередженого розподілу судових справ.

Також Верховна Рада підтрималау першому читанні і законопроект про внесення змін до закону України просудоустрій і статус суддів щодо удосконалення засад організації тафункціонування судової влади у відповідності з європейськими стандартами(№1497). Його запропонували депутати і експерти.

Ці два законопроекти, якірозроблені різними учасниками законотворчої роботи, не так суперечать одинодному, як створюють унікальну можливість для того, щоб на їхній базі буврозроблений спільний законопроект, який реформує заскорузле судочинство вУкраїні, виведе його на європейський рівень. І дозволить громадянам Українивідчути себе рівними перед законом.

Суди мають бути не репресивниморганом, а інституцією, що захищає права законослухняних громадян і жорсткокарає тих, хто не дотримується законів.

Розгляд цих двох законопроектів– перший, але необхідний корок для оздоровлення судової системи.

 

 

Останні записи