Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.12.2014, 09:33

Удар по корупції в Києві?

Директор Фундації "Відкрите суспільство"

Міський голова Віталій Кличко неодноразово обіцяв завдати “нищівного удару корупції“. Цей точний і сильний удар мав би наповнити бюджет Києва. Проте в перших раундах він слабко та невпевнено працював “джебом” (передньою рукою в боксі), не наважуючись полам

Земля столиці продовжує бути в «тіні»

Махінації з обліком та оподаткуванням земельнихресурсів є хребтом столичної корупції. Мільярди течуть позаміським бюджетом.   До речі, про це на засіданні уряду 19листопада 2014 р. нагадав тодішній міністр фінансів, коли звертав увагу нарезерви поповнення бюджету.

До них належать:банальна несплата через закінчення або відсутність договорів оренди на земельніділянки (а це, за різними підрахунками, понад  600 автостоянок і 1500земельних ділянок під різними об’єктами). Замість збільшення надходжень до бюджетуКиєва від земельних ресурсів, лобіюючи   Генплан Києва 2025, командаВ.Кличка пропонує збільшити частку земель для житлової забудови.  Аце — прямий шлях до зменшення відповідних відрахувань. Причина — землі житловоїзабудови оподатковуються за ставкою лише 0,1% (інші категорії земель маютьставку оподаткування від 3 до 12%). Крім того, як уже зазначалося, зазвичайзабудовники мають короткострокові договори оренди, потім їх не подовжують, аотже, після здачі будинку бюджет нічого не отримує від земельної ділянки.

Занижені ставкидоговорів оренди земельних ділянок і фактичне небажання міської влади їхпереглядати мають наслідком недоотримані кошти до місцевої скарбниці.  Із 3094 діючих договорів оренди землі, що охоплюють площу понад5273 га, маємо 1586 угод на загальну площу 3261 га за ставкою менш як 3%. Тобтопонад 60% орендарів землі в Києві порушують чинний Податковий кодекс України.  Чи відбувся “УДАРний”перегляд вищезгаданих договорів? Жодної публічної інформації немає. Щепопередній склад Київради в лютому 2014 р. прийняв рішення про перегляддоговорів оренди земельних ділянок із 1341 орендарем, що платять менш як 3%.Замість зменшення кількості таких договорів маємо їх зростання за вісім місяців2014-го до 1586. Можемо констатувати відсутність “ударного” перегляду договоріворенди землі. Логічно припустити, що такий перегляд банально не вигіднийорендарям земельних ділянок, які щедро представлені у команді УДАРу.

За наявноюінформацією, станом на кінець жовтня внесено зміни “аж” до 28 договорів оренди,і “аж” до 6 — судовими рішеннями. Правда, посадовці традиційно “скромно” невказують площі землі, якої стосуються ці договори. Також зазначається, що понад200 договорів оренди припинили дію у зв’язку із закінченням строку, скасованіта розірвані за рішеннями судів. Вірогідно, що зараз колишні орендарі земліпросто нічого не платять за землю, оскільки жодної інформації пропереоформлення чи укладення нових угод на вищезазначені земельні ділянки немає.

Досі не зробленожодного кроку для перегляду профільних цільових програм, що регулюють питанняуправління земельними ресурсами і містобудуванням, не проведено оптимізаціїперсоналу в департаментах КМДА і в комунальних підприємствах, які щороку невиконують запланованих показників надходжень до міського бюджету. І це притому, що в департаменті земельних ресурсів працюють майже 150 співробітників ідва комунальні підприємства!

Хто виграє від існування корупційних схем в земельній сфері ?   Відповідь — на поверхні. Забудовники, що становлять кістяк команди В.Кличкав КМДА та складають приблизно третину депутатського корпусу Київради.

Хто програє?  Кияни, виборці, які повірили “Удару” та проголосували за командуКличка. Маючи “ударівську” більшість в Київраді, міський голова Кличко досі не готовий показати  обіцяну  боротьбуіз корупцією на ділі, а не на словах!   Ціна імітації боротьби ізкорупцією – підвищення оплати в 2 рази за проїзд у міському траснспорті татіньові схеми вимивання коштів із міського бюджету на користь забудовників тавласників земельних ділянок.

Чи потрібна команді нинішнього мера Києва реальна боротьба із корупцією?Сумнівів дедалі більше.

Виборці мають зробитивисновки.

Вимоги  до  місцевих політиків мають зрости.  Обіцянки маютьстати конкретними, із чіткими індикаторами оцінки відповідальності таефективності роботи політика після отримання ним влади.

Без чітких цифр, термінів  виконання обіцянок та заходів в сферідетінізації землі, майна та інших ресурсів не варто голосувати за політиків. Цевсе одно, що купити неякісний товар в магазині. 

Варто чітко розуміти  хто працює в команді політика, хто його фінансує і чого можна очікувати після виборів.  Сумна київськапостреволюційна практика свідчить –   будівельні барони та“кришувальники” автостоянок та МАФів   (малих архітектурнихформ)  не готові платити за “золоту” землю Києва та ділитися із пересічними киянами своїми прибутками.   Причина тут нелише в бажанні заробити та повернути кошти вкладені у вибори.    Основна причина -брак політичної волі до боротьби із корупцією у місього голови Віталія Кличка. Складається враження,  що В.Кличко став заручником забудовників, які склали основу його команди в КМДА. 

Чим швидше це усвідомлять виборці – тим меншою буде ціна, яку вони неминучезмушені будуть заплатити за продовження "дерибану" столиці, довірливість та голосування за солодкі  пустіобіцянки. 

Приєднуйтись доантикорупційної ініціативи  «Повернемо мільярди до місцевихбюджетів» заради відстоювання прицнипів та цінностей РеволюціїГідності у рідному місті.

Останні записи