Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.02.2018, 12:12

Укладання шлюбного договору в Україні

Юрист відділу роботи з фізичними особами ЮК "Правовий центр - Гарант"

Під час перебування у шлюбі велика кількість сімей достатньо часто стикаються з проблемами регулювання майнових відносин, а також інших прав та обов'язків, що виникають у подружжя в сімейному житті. Саме тому для врегулювання певних розбіжностей люди все ч

Під час перебування у шлюбі великакількість сімей достатньо часто стикаються з проблемами регулювання майновихвідносин, а також інших прав та обов’язків, що виникають у подружжя в сімейномужитті. Саме тому для врегулювання певних розбіжностей люди все частішезвертаються до нотаріальної контори з метою укладання шлюбного договору.

Що таке шлюбнийдоговір?

Шлюбний договір за своєю природою єправочином, який укладається між подружжям або особами, які мають намірзареєструвати шлюб та регулює майнові відносини між подружжям, визначає їхправа та обов'язки, а також права та обов'язки щодо дітей.

Безумовно, основною метою шлюбногодоговору в Україні є врегулювання саме майнових питань з приводу користуваннямайном, сплати кредитів або заборгованостей, тощо. При цьому шлюбний договір неможе регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини міжними та дітьми (ч. 3 ст. 93 Сімейного кодексу України).

  Хто має правоукладати шлюбний договір?

Згідно ч. 1,2 ст. 92 Сімейногокодексу України шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заявупро реєстрацію шлюбу, а також подружжям. На укладення шлюбного договору дореєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмовазгода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

З цього вбачається, що шлюбнийдоговір можуть укласти особи, які вже перебувають в зареєстрованому шлюбі, абоособи, які звернулися з заявою до відповідного відділу РАЦС. Однак, необхіднорозуміти, що шлюбний договір, укладений між такими особами, не може набутичинності до моменту офіційної реєстрації шлюбу.

  У якій форміукладається шлюбний договір?

Шлюбний договір укладається в трьохпримірниках у письмовій формі та обов'язково має бути посвідчений нотаріально,що передбачено ст. 94 Сімейного кодексу України. При цьому недодержаннясторонами вимог стосовно форми такого договору, а саме порушення законодавствапро його нотаріальне посвідчення, тягне за собою визнання такого договорунедійсним (ст. 220 Цивільного кодексу України).

  Які умовивизначаються у шлюбному договорі?

Необхідно розуміти, що умовишлюбного договору не можуть суперечити чинному законодавству України, томуперед його укладанням, бажано, скористатися консультацією юриста. Зазвичай ушлюбному договорі сторони визначають:

1.  Правовийрежим майна (Тобто визначення майна, набутого під час шлюбу, спільною сумісноювласністю за правилами ст. 60 Сімейного кодексу України або особистою власністюнабувача такого майна);

2.    Порядоккористування житлом. (Тобто визначення права проживання, умови звільненняприміщення, з виплатою грошової компенсації або без такої виплати, перелікосіб, які можуть проживати у приміщенні, тощо.);

3.     Право наутримання (Тобто надання одному із подружжя матеріальної допомоги незалежно відвтрати працездатності, а також прописати умови, строки та розміри такихвиплат).

  Чи можназмінити умови шлюбного договору?

Відповідно до ч. 1-3 ст. 100Сімейного кодексу України одностороння зміна умов шлюбного договору недопускається. Шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про змінушлюбного договору нотаріально посвідчується. На вимогу одного з подружжяшлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають йогоінтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, щомають істотне значення.

Слід зазначити, що одностороння відмова відшлюбного договору не допускається. За спільною згодою подружжя може відмовитисявід шлюбного договору, звернувшись з заявою до відповідного нотаріусу.
Останні записи