Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.01.2018, 17:43

Посилення відповідальності за несплату аліментів

Юрист відділу роботи з фізичними особами ЮК "Правовий центр - Гарант"

07.12.2017 р. Верховною Радою було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів

07.12.2017р. Верховною Радою було прийнято Закон України «Про внесення змін до деякихзаконодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належнеутримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зісплати аліментів» (Далі – Закон), який набере чинності 06.02.2018 р.

ЗазначенимЗаконом було внесено зміни до Кодексу України про адміністративніправопорушення, Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексуУкраїни, законів України «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України ів’їзду в Україну громадян України», «Про Державну прикордонну службу України»,«Про судовий збір», «Про Національну поліцію», «Про виконавче провадження» тасуттєво посилено відповідальність за несплату аліментів.

Так,відтепер, у вітчизняному законодавстві з’являється новий вид адміністративногоправопорушення – «Несплата аліментів», відповідальність за яке встановлена уст. 183-1 КУпАП. Санкція цієї статті визначає, що особи, які ухиляються відсплати аліментів і мають заборгованість, сукупний розмір якої перевищує сумувідповідних платежів за шість місяців вимушені будуть виконувати суспільнокорисні роботи строком від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Прицьому суспільно корисними роботами є оплачувані роботи, вид яких визначаєвідповідний орган місцевого самоврядування на підставі судового рішення. Слідзазначити, що у разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт їхстрок може бути замінений адміністративним арештом на строк не більше 15 діб.

Крімтого, законом встановлено, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів,сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців,державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

1)про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України -до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

2)про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортнимизасобами - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

3)про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користуваннявогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроямивітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чианалогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, -до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

4)про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання - допогашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Цікавізміни були внесені також до сімейного кодексу України стосовно виїзду дитини закордон. Так, законом встановлено, що той із батьків, з ким за рішенням судупроживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини замежі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, занаявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявністьзаборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує сумувідповідних платежів за шість місяців.

  Довідкапро наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державноївиконавчої служби у порядку, встановленому законом. Однак, треба пам’ятати, щодовідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якоїперевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явленнявиконавчого документа до примусового виконання, дійсна протягом одного місяця здня її видачі.

Таким чином, нещодавноприйнятий закон повністю спрямований на забезпечення належного виконання рішеньщодо стягнення аліментів, зменшення заборгованості по сплаті аліментів тазабезпечення належного утримання дітей, які виховуються лише одним із батьків,що безумовно має змусити осіб, які забули про своїх дітей, згадати про своїобов'язки щодо їх утримання.
Останні записи