Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.07.2016, 13:15

Європейський сервіс - українська реальність: як у Броварах діє ЦНАП

Міський голова Броварів

Про те, чи «прижилась» в Україні реформа впровадження Центрів надання адміністративних послуг та чим саме може похизуватись броварський ЦНАП.

Повноцінні центринадання адміністративних послуг (ЦНАП) функціонують в Україні з 2013 року. Їхпоява була обумовлена ухваленням Закону України   «Про адміністративні послуги», який зобов’язував районита міста обласного підпорядкування створити ЦНАПи по всій території Українидо 1 січня 2014 року.

Реальна потребастворення зручних і доступних умов для отримання громадських послуг обумовиластворення ЦНАП. Сьогодні такі реформації надзвичайно актуальні, адже сучаснасистема взаємодії влади і громади є непрозорою, нераціональною та не враховуєінтереси громадян. Також до її недоліків можна зарахувати територіальнурозрізненість різних органів та підрозділів, складні процедури та тривалістьтермінів, брак інформації та обмежений графік прийому громадян, недостатняоблаштованість приміщень. Ось тому у коридорах завжди довгі черги розлюченихгромадян.

Громадська оцінка

Центри наданняадміністративних послуг на сьогодні є однією з найкращих організаційних формнадання послуг та взаємодії влади і громади, про що свідчить статистика. Накінець 2015 року в різних містах і містечках по всій Україні діяло вже більше660 ЦНАП, послугами яких скористались 65% громадян. Така тенденція свідчить пропозитивну оцінку населення існуючими нововведеннями. Звичайно, задоволення відсервісу та якості надання послуг викликають центри  далеко не в кожному регіоні. Наприклад, наМиколаївщині, Херсонщині та Дніпропетровщині відвідувачі скаржаться  на ті ж черги, відсутність чітких пояснень,недолік інформації та бюрократичну тяганину. Найкраще оцінили роботу Івано-Франківського,Вінницького та Харківського Центрів.

Як у нас, у Броварах

Центр наданняадміністративних послуг у Броварах офіційно розпочав свою роботу в 2013 році,після ухвалення відповідного закону. Варто зазначити, що до цього час вінуспішно діяв ще з 2007 р., але як Дозвільний центр і мав певні відмінності упорівнянні з повноцінним ЦНАП.

Броварський Центрнадання адміністративних послуг надає жителям міста 51послугу, за які відповідає міська рада, та 13 послуг дозвільного характеру.Нещодавно до них додались послуги Держземагентств та від інспекції Держархбудконтролю. Загалом їх 81, зокремагромадянам видаються витяги, надаютьсякадастрові номери, є безпосередній доступ до кадастрової карти. Додатковобудуть введені послуги паспортного столу, РАГСу, державна реєстрація майновихправ та ін. Детальна інформація розміщена на інформаційних стендах тана сайті Броварської міської адміністрації. Електронна система реєстраціїдопоможе не застрягти у черзі надовго: обравши необхідну послугу в електронномубоксі, відвідувач отримує квиток із вказаним на ньому номером у черзі, часомочікування та номером обслуговуючого адміністратора. Єдине що лишається,слідкувати за електронним табло, аби не проґавити чергу. Аби з цієючудо-штуковиною порозумілись літні люди, у залі чергує адміністратор котрийзавжди готовий допомогти. Також він може провести первинну консультацію тазорієнтувати у зразках бланків, котрі надаються безкоштовно. Вся документаціяведеться в електронному вигляді, питання вирішуються у межах приміщення Центру,а присвячений цьому час залежить від його характеру.

Хоча у роботі іноді йтрапляються збої, комп’ютерної системи чи інші, зазвичай такі неполадкиусуваються дуже швидко та суттєво не впливають на роботу ЦНАП.

            Показником успішної роботи можнавважати відсутність суттєвих скарг від мешканців міста. У 2013 році їх не булозафіксовано взагалі, хоча спеціальні скриньки для них розміщені у приміщенніцентру та на вулиці. Тож, з упевненістю можна сказати – зараз броварчанизадоволені роботою міського ЦНАП і тим фактом, що у вирішенні «паперових»питань клопотів їм тепер значно поменшало.  

Останні записи