Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.04.2016, 11:34

Як у Броварах вирішуються проблеми переселенців

Міський голова Броварів

Минуло майже два роки з того часу, як в Україні почалася внутрішня міграція. Тисячі українців змушені були залишити свої домівки, щоб розпочати нове життя у інших містах. І хоча кожен з нас був готовий всіляко допомагати переселенцям, ніхто не очікував так

Минуло майже два роки з того часу, як в Україні почаласявнутрішня міграція. Тисячі українців змушені були залишити свої домівки, щоброзпочати нове життя у інших містах. І хоча кожен з нас був готовий всілякодопомагати переселенцям, ніхто не очікував таких масштабів.

Станом на 2016-й рік у Броварах зареєстровано 5098 тимчасовопереміщених осіб, з яких 3848 дорослих. Для міста з населенням в 100 тис жителів,навіть такі показники виявилися досить вагомими. В оперативному режимі в містабуло прийняте рішення всіляко допомагати тимчасовим переселенцям. Допомоганадходила звідусіль: мешканці, волонтери, громадські організації. Активнопідтримував переселенців Броварський осередок Червоного Хреста. Волонтериорганізації забезпечували людей одягом та речами першої необхідності.

Особливо гостро постало питання розселення таких осіб. Адже,Мінсоцполітики займається лише їх реєстрацією та призначенням соціальних виплат.У рамках міської програми «З турботою про кожного», 1280 сімей переселенцівотримали чи отримують адресну допомогу. Крім того, тимчасово переміщені особиможуть отримати одноразову грошову допомогу. Такою можливістю вже скористалася21 особа, що проживає у Броварах. 

Досить гостро постало питання влаштування дітей в закладиосвіти. На початок 2016-го року у Броварах було зареєстровано 477 дітей зтимчасово окупованих територій. Розподіл дітей по школах та садочкам відбувавсязгідно побажань батьків – в залежності від місця проживання родини. Найбільшедітей переселенців - близько 100 навчається у ЗОШ №9, адже тут функціонуютьросійськомовні класи.

Аби не травмувати людей бюрократичними процедурами мидозволили директорам шкіл приймати дітей навіть без повного пакету необхіднихдокументів – достатньо було пред явити свідоцтво про народження та паспорти батьків. Крімтого, згідно програми збереження безкоштовного харчування для учнів 1-4 класів,діти переселенців теж мають право харчуватися у шкільних їдальнях набезоплатній основі.

Найскладнішою, й наразі залишається ситуація зпрацевлаштуванням мешканців буремного Сходу та Криму. І хоча багато родин вжеповернулися до рідних домівок, залишаються і ті, для кого це поки щонездійсненна мрія.

З 2014-го року на обліку Броварського центру зайнятостіперебувало 160 тимчасово переміщених осіб, з них працевлаштовано – 45. Станомна початок 2016-го року у центрі зайнятості на обліку перебуває 24 особи. Коженз них має офіційний статус безробітного та отримує відповідні соціальнівиплати.

Та як би не було добре деінде, дома – завжди краще. Хочетьсявірити, що найближчим часом кожна родина зможе повернутися до рідної домівки.Головне не забувати, що всі ми люди і невідомо кому з нас вже завтра можезнадобитися підтримка та допомога. 

Останні записи