Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2016, 17:27

Тимчасові споруди: думка мера Броварів

Міський голова Броварів

Тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності, більше відомі серед громадян під назвою МАФи, сьогодні є в кожному місті й у багатьох селах. Активісти громадських організацій та небайдужі українці часто скаржаться на незаконність таких будов.

Тимчасові споруди для здійснення підприємницькоїдіяльності, більше відомі серед громадян під назвою МАФи, сьогодні є в кожномумісті й у багатьох селах. Активісти громадських організацій та небайдужі українцічасто скаржаться на незаконність  такихбудов. Не є винятком і місто Бровари.

До мене регулярно звертаються броварчани з проханнямвирішити питання з незаконно встановленими спорудами. Як мер Броварів та людина, якалюбить своє місто, я не можу залишатися осторонь цієї проблеми, тому особистоконтролюю діяльність спеціальних служб по контролю за станом благоустрою вцьому напрямку. Зазначу, що з жовтня 2015 року в місті Бровари демонтовано більше50 тимчасових споруд, які були встановлені без відповідних дозволів.

Питання розміщеннятимчасових споруд на сьогодні регулюється статтею 28 Закону України «Прорегулювання містобудівної діяльності» та Порядкомрозміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності,затвердженим Наказом Мінрегіонбуду №244 від 21 жовтня 2011 року.

У Порядкузазначається, що розміщення тимчасових споруд самовільно забороняється, ав разі самовільного встановлення така споруда підлягає демонтажу. Але жодним законом України не встановлено відповідальностіза таке порушення.

До власників-порушниківможна застосувати хіба що ст. 152 КУпАП порушення державних стандартів, норм іправил у сфері благоустрою населених пунктів. Максимальний штраф для фізичнихосіб складає 1340 грн., а для фізичних осіб-підприємців – 1700 грн.

Хіба це вирішитьпроблему незаконних споруд? Ні. Демонтовані кіоски в одному районі вже наступногодня з’являються в іншому. Та й попит з боку покупців лише зростає. Тому вважаю,що раціональніше було б оптимізувати дану сферу. Це можливо лише шляхомвпровадження цілого комплексу заходів, які б сприяли налагодженню співпраці міжвладою міста та малим бізнесом.

По-перше,у кожному населеному пункті має бути створена схема розміщення тимчасовихспоруд в межах вулиць та районів. Тобто офіційно визначено місця, де дозволеновстановлювати подібні споруди.

По-друге,кожна така споруда повинна відповідати певному архітипу, затвердженому місцевоюрадою. Наприклад, бути витримана в єдиній стилістиці тієї частини міста, девстановлена. Цим шляхом вже рухаються Львів, Одеса та ряд європейських міст:звичні кіоски в центрі населених пунктів тут замінили на нові архітектурніформи європейського зразка.

По-третє,має бути впроваджено на місцевому рівні єдиний електронний реєстр малихархітектурних форм, де б у відкритому доступі було розміщено повну інформаціюпро власника споруди з усіма дозвільними документами.

По-четверте,необхідно чітко розмежувати види діяльності, які можуть провадитисьпідприємцями тимчасових споруд. Якщо власник має намір займатися продажем пресита канцелярських товарів, то серед його асортименту не має бути цигарок, алкоголюта продуктів харчування.

По-п’яте,має бути вирішене питання утримання в належному стані прилеглих територій. Дужечасто саме незадовільний стан прилеглих територій викликає найбільшеневдоволення у жителів міста та провокує конфліктні ситуації із владою. Дійтиконсенсусу у даному випадку можливо лише тоді, коли власники споруд будутьдотримуватись правил благоустрою населених пунктів.

Запропонованішляхи вирішення проблеми МАФів можуть трансформувати вуличну торгівлю, перетворившиїї на якісно новий, сучасний та цивілізований вид підприємницької діяльності. Головнепри цьому - враховувати інтереси представників малого та середнього бізнесу,дослухатися до громадян та діяти відповідно до чинного законодавства України.

 

Останні записи