Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2015, 15:54

Ціна Конституції

Журналіст, громадський діяч

Нас чекає парламентська криза, яка завершиться або створенням нової коаліції з колишніми регіоналами, або розпуском Верховної Ради, або загостренням вуличних протестів.

З кожним днем свого існування парламентська коаліція, все більше нагадувалавідому байку про лебедя, рака та щуку. Були протиріччя, були дискусії, було«провалено» голосування за ряд важливих законопроектів,  які не підтримали  цілі фракції, які входять в коаліційнубільшість. Це ще раз  засвідчувало те,що  коаліція не монолітна і існує вонаформально, а не реально. І лінія розламу проходить не між ідеологічнимиплатформами, а між новими депутатами, які вперше прийшли у ВР і «старими»політиками, які звикли усе робити під покровом ночі і лиште, що вигідно їм.

Згадаймо голосування за склад Кабінету міністрів України. Тоді конфліктвиник навколо призначення «неугодних» міністрів, зокрема Юрія Стеця. Це бувперший дзвіночок, який міг стати початком кінця нинішньої коаліції.

На єдність коаліції спокусилися і в ніч голосування за державний бюджет на2015 рік. Депутати з «Батьківщини» і «Самопомочі», які не підтримали бюджет,пояснювали своє рішення тим, що не можуть голосувати «за кота в мішку», бо небачили цього документа.

Іншим сигналом до того, що в коаліції щось пішло не так, стало голосуванняза нового Генпрокурора Шокіна, за якого не проголосували ні «радикали» ніБатьківщина.  Далі був голова СБУ іврешті – зміни до Конституції, які мали згуртувати не лише коаліцію, але й усюВерховну Раду. Проте, вийшло усе навпаки, замість єднання, ми побачиликровопролиття і конфронтацію. Основний лозунг партії Президента Порошенка навиборчих перегонах «Час єднатися»,  як і колисьлозунг Януковича - «Почую кожного», залишаються лише гарними словами.

Народні депутати звикли «зраджувати» і «використовувати» партнерів по демократичнійкоаліції заради політичних дивідендів. Згадаймо 2009 рік, коли  Блок Юлії Тимошенко, перебуваючи у коаліції з Нашою Україною, голосував  синхронно з Партією Регіонів за низку законопроектів,які були вигідні прем’єрці. Як наслідок,  коаліція де-факто припинила своє існування,але Тимошенко «втрималася» на посаді до президентських виборів.

Верховна Рада стає недієздатною. Скоріше за все, нас чекає парламентськакриза, яка завершиться або створенням нової коаліції з колишніми регіоналами, аборозпуском  Верховної Ради, абозагостренням вуличних протестів.

Останні записи