Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.07.2015, 14:47

Маєте Україну?

Журналіст, громадський діяч

Під гарним «фантиком» децентралізації нам хочуть «втюхати» нову президентську республіку з квазігромадами, ослабленим парламентом і керованими прокурорами. А на додачу: неспроможний уряд, зневірений народ і знищений Донбас на чолі з путінськими прихвосням

Упродовж  19 років Основний Закон України змінювали вже5 разів, причому кожна влада намагалася «підлаштувати» його під себе в такийспосіб, щоб не дати можливості народу України реалізувати своє право на владу.

 Політики, які прийшли післяМайдану, відразу оголосили своєю метою децентралізацію влади. Через 10 місяців,а саме 4 березня 2015 року,  Президент України Петро Порошенко видав указпро створення Конституційної комісії, яка стала центром напрацювання новоїредакції Основного закону. За три місяці своєї роботи, Комісія, у кращих традиціяхЯнуковича, таємно від суспільства підготувала свої пропозиції змін доКонституції і направила не на загальноукраїнське обговорення, а доВенеціанської комісії ?! Сьогодні, коли уже проект документу готовий, ПрезидентПорошенко переконуватиме українців, що там усе « good ». І хочапроекту Основного закону не надають розголосу, на сьогодні відомо, що в запропонованихзмінах пропонується  утворити "громади",повноваження з утворення і ліквідації яких чомусь належать Верховній Раді. А виконавчувладу на місцях, замість місцевих державних адміністрацій, здійснюватимутьпрефекти, які призначатимуться і зніматимуться з посади президентом за поданнямКабміну.

«Автономна республіка Крим таобласті є регіонами України», - зазначається у 133-й статті проекту змін доКонституції. У Перехідних положеннях до проекту змін до Конституції обумовлено,що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремихадміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областейвизначаються законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремихрайонах Донецької і Луганської областей. Закон такий вже діє з 16 вересняминулого року.

Актуалізація та пришвидшеннярозгляду змін до Конституції може мати кілька причин. Однією з них, є виконанняМінських домовленостей Президентом Порошенком. Також влада сподіваєтьсявстигнути, аби нові положення Конституції  вступили в силу до призначеннямісцевих виборів, які за Конституцією мають бути проведені в останню неділюжовтня. Адже, якщо вибори будуть проведені до прийняття нової редакціїОсновного закону,  то це дає можливість провести місцеві вибори ще раз,якщо така потреба виникне.

Втрачений рік на реформининішня влада намагатиметься «закрити» змінами до Конституції. Але прикрість втому, що зміни до Основного закону не змінюють системи влади, а фактичнозмінюють «вивіски»: були області - стали регіони, були глави адміністрацій – будутьпрефекти. На усе це буде потрачено маса грошей, але де децентралізація? Навітьгромади пропонуються утворювати рішенням ВР, а не громадами. Найгірше те, щоусі ці зміни не зупинять війну на сході і не покращать економічне становищеУкраїни.

Складається враження, що підгарним «фантиком» децентралізації нам хочуть «втюхати» нову президентськуреспубліку з квазігромадами, ослабленим парламентом і керованими прокурорами. Ана додачу: неспроможний уряд, зневірений народ і знищений Донбас  на чолі з путінськими прихвоснями.

Ось таку нам будують Україну… 

Останні записи