Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.12.2014, 14:02

Бюджет 2015 - традиційний нічний цейтнот

Журналіст, громадський діяч

Україна прем’єра Яценюка поступово стає все більше залежною від кредитів і все менше має надій на розвиток реального сектору економіки, який би міг створити робочі місця, закласти фундамент розвитку малого і середнього бізнесу, розвитку стратегічних і перс

Коли почалася дискусія щодо бюджету на 2015 рік, не було сумніву, що Уряд,в кращих українських традиціях, внесе до ВР бюджет ближче до Нового року. Чомузапитаєте ви? Та тому, що українська бюджетна традиція тримається на бажанніусіх Урядів провести основний кошторис країни  без обговорення у парламенті, а тим паче усуспільстві.  Адже в Україні міжнароднікредитори, політики, бізнес і громадяни здебільшого мають різні інтереси:міжнародні кредитори – повернути вкладені в країну кошти, політики -  зберегти владу і підзаробити; крупний бізнес– «сісти» на бюджетні фінансові потоки і монополію, середній і малий бізнес –полегшити контроль з боку фіскальних органів, громадяни - комфортно жити. 

Процес формування бюджету в Україні – це, майже завжди, внесення у проектнайголовнішого річного документу країни інтересів МВФ, прем’єра,президента  та фінансово-політичних груп,які контролюють Уряд. При розгляді у ВР розпочинається наступний процес - бюджетніторги, де мають бути  задоволені вимоги депутатськихгруп і окремих депутатів, голоси яких так потрібні для затвердження річногобюджету.    Тут логікапроста, чим менше часу для опрацювання проекту бюджету, тим менше вимог окремихдепутатів треба враховувати у кінцевому варіанті. Про громадян, звісно, Уряд  дбає менш за все. Ось і маємо українськутрадицію приймати один із найскладніших і найважливіших документів у поспіху.  Тому наша країна живе у постійному цейтноті.

Цього року Уряд користуючись ситуацією, дещо видозмінив стратегію прийняттяосновного кошторису країни на 2015 рік. А.Яценюк пообіцяв міжнароднимкредиторам, що все буде ОК. У Верховній Раді спробував «полегшити» проходження  бюджетного питання, засипавши парламентарівдодатковими законопроектами. Так, народний депутат мав за тиждень вивчити і визначитисвою позицію  щодо 40 законопроектів іпроект  Держбюджету. Це означає, щобільшість депутатів, а особливо нових, виявилися за межами розуміння усьогобюджетного процесу, а отже змушені були голосувати в сліпу, виходячи з позиціїкерівників фракцій. Наприклад, головним аргументом Порошенко у спілкуванні здепутатами фракції БПП стали гроші від Міжнародного валютного фонду. А лідерфракції БПП Ю.Луценко закликав голосувати за бюджет, щоб продемонструватиміжнародним кредиторам, що в Україні є влада, є коаліція і є реформи.

За задумом авторів проекту бюджету, увесь фінансовий тягар 2015 року мавлягати на плечі громадян, малий і середній бізнес. Для українців же прем’єрпідготував три основних повідомлення: затягуємо паски; на Донбасі війна, а томутреба гроші на армію;  хто критикує Уряд,той ворог України.  У кращих традиціях, прем’єрнаголошував на тому, що це все вимоги МВФ.

 Проте, Уряд не зміг протримати утаємниці проект бюджету до Нового року, бо активна громадське середовище«викинуло» в маси основні показники проекту, які викликали суспільне незадоволення,а тому слід було запускати технологію нічного голосування, коли усі депутатистомлені, а народ спить. 

Конституційна ніч 1996 року, і подібні бюджетні ночі, показали, що нічнапарламентська втома дозволяє знаходити компроміси швидше.  Поки більшість населення  країни бачить сни, в цей час політикам легшедомовлятися по найскладніших питаннях, щоб зранку вийти на прес – конференцію іощасливити своїх громадян черговою перемогою.

Сьогодні, 29 грудня, рано-вранці  українців ощасливили. Ми  мали проснутися радісними, бо парламентарі 233голосами проголосували за  бюджет  на 2015 рік.

Але немає чому радіти… Відразу ж після голосування, лідер президентськоїфракції спробував заспокоїти виборців, що усі бюджетні негаразди тимчасові.  Прем’єр пообіцяв кредиторам під корегувати бюджетза результатами переговорів з міжнародними фінансовими організаціями. Іншими словами,ми отримали тимчасовий кошторис держави, в якому будуть враховані  інтереси МВФ і крупного бізнесу.  А громадянам, які вимушено проспали процесбюджетування, пообіцяли, що негаразди тимчасові і Уряд спробує зробити  нас щасливими запровадивши додаткові податкина багатших українців і знявши пільги з суддів і прокурорів. Малому ісередньому бізнесу запропонували зміни до податкового кодексу, які можуть бути скасованідо 15 лютого, якщо так скажуть міжнародні кредитори.

Загалом, Уряд не створив умов для розвитку бізнесу у 2015 році. Кабмін ідалі сподівається жити на міжнародні кредити. Україна прем’єра Яценюкапоступово стає все більше залежною від кредитів і все менше має надій на розвитокреального сектору економіки, який би міг створити робочі місця, закластифундамент розвитку малого і середнього бізнесу, розвитку стратегічних іперспективних галузей економіки, врешті сталого економічного і соціальногорозвитку країни.

Впевнений, що кожен українець був би готовим затягнути паски, якщо брозумів, що після складного 2015 року в Україні розпочнеться ріст економіки.Якщо б суспільство мало можливість взяти участь у дискусії щодо необхіднихреформ  і шляхів розвитку країни, тонапевно було б більше критики до моменту прийняття рішення, але затвердженідокументи виконувалися б. Але для цього треба, щоб влада була відкритою іщирою. Треба, щоб стара, корупційна система була змінена, як обіцялося наМайдані. Проте, підходи нашої влади змушують сумніватися у бажанні щось змінюватив країні. Все залишилося як і раніше. Дискусія щодо долі 42 млн. українцівведуться за закритими дверима, рішення у ВР протискуються вночі.

У банківській сфері є така практика, коли у приватні банки, які потрапляютьв зону ризику банкрутства  вводитьсятимчасова адміністрація. Оскільки український Уряд не працює над розвиткомреального сектору економіки, а сподівається здебільшого на кредити МВФ, може інам, продовжити тенденцію залучення міжнародних фахівців і замість Уряду, якийфактично намагається виконувати волю міжнародних кредиторів і олігархів, ввестив Україні тимчасову адміністрацію МВФ? Може, хоч олігархів стане менше? Іуявляєте, яка економія коштів за рахунок чиновників! Тоді не треба будепроводити важкі переговори, достатньо буде погодити основні показники з МВФ івсе буде в Україні ОК.

       В іншому випадку,Уряд має винести на обговорення суспільства усі свої реформи.  Наслідком чого, в стислі строки,  має бути розроблено зрозумілу для громадянпрограму стимулювання економіки в умовах тривалої війни з РФ. Влада повиннаврешті зрозуміти, що реформи може здійснювати Уряд, якому довіряє народ, а не Уряд"камікадзе", який тримає українців за дурнів .

Останні записи