Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2014, 13:18

Що ж насправді відбувається у Вінниці?!

Журналіст, громадський діяч

Коли громадськість відчує, що влада будує справедливу Україну, в суспільстві зникне підґрунтя для громадських масових протестів.

В суботу увесьсвіт мав можливість спостерігати за подіями, які відбувалися у Вінниці, якіпородили стійке відчуття дежавю, адже - ретельно спланована акція, яка нагадаламені про Майдан.

Коментуючи протистоянняміж активістами і правоохоронцями біля Вінницької ОДА,  ми почули взаємні звинувачення  ще вчорашніх союзників. Окремі високопосадовцівже встигли назвати ці протести спланованою акцією, яка інспірована Росією. А організаторимітингу вимагають від  нової влади звільнитиголову ОДА Анатолія Олійника, який вирішив через депутатський корпус звільнити очільникаобласної ради Сергія Свитка, що почав процес люстрації на батьківщиніПрезидента. Очевидно, що правда - є , і знаходиться вона десь по середині.

З одного боку «Свобода»,яка програла парламентські вибори, намагається нагадувати про себе і у такийспосіб «допомагає» Путіну розхитувати суспільно-політичну ситуацію в Україні, зіншого – влада, яка прийшла на Майданівських ідеях, не виконала основних вимогМайдану, в тому числі і  щодо змінисистеми влади. Щоправда, більшість чиновників поміняли, але система прийняттярішень і безвідповідальності залишилася і продовжує діяти. Прикладом цього мибачили прийняття кулуарних рішень щодо формування Уряду і парламентськихкомітетів, призначення на посади в органи державної влади колишніх прибічниківЯнуковича, утаємничений розподіл коштів з Держбюджету і постійні інтриги зфінансуванням силовиків на Сході.

Як би нам нехотілося «звинувачувати» мітингувальників у Вінниці, мусимо визнати, щосуспільно-політичні настрої активних громадян налаштовані на зміну системивлади. І як би влада не звинувачувала їх в розхитуванні суспільно-політичногомиру в Україні, люди здебільшого налаштовані на протест і природно, що в такомусередовищі комфортно почувають себе диверсанти і провокатори, яким легко вдаєтьсязавести громаду на радикальні дії.

Глава МВС АрсенАваков закликав "міняти владу", а не піддаватись "тактиці іемоціям ідіотів".  Але при цьому, забувпояснити через які механізми змінювати владу. Діюче українське законодавство в міжвиборчий період дозволяє громадянамписати скарги і… мітингувати. Скаргами систему влади не зруйнуєш! Звільнити негідногочиновника може тільки його начальник, звільнити міського голову може тількиміська рада, а голову обласної ради – облрада. А якщо депутати не чують своїхгромадян, а центральна влада займається розподілом портфелів і перерозподіломфінансових потоків, що залишається робити громаді?… Знову писати скарги, або ж протестувати!

Моя пропозиціязалишається незмінною. В Україні необхідно дати можливість громадянам самостійновідкликати посадовців. Якщо б сьогодні діяв розроблений громадською кампанією «Завідповідальну владу»  законопроект «Провотум недовіри посадовим особам», то мешканці Вінниці мали б інструмент,завдяки якому організували б підписання петиції про вотум недовіри голові ОДА,начальнику міліції, депутатам обласної ради, а не штурмувати приміщення облдержадміністрації, не палили шини і не створювалиб картинку для російської пропаганди. І тоді  жодні провокатори не розхитували б народ і з міністромМВС можна було б погодитися.

Тому в нинішнійситуації замість навішування ярликів на активних громадян  і звинуваченнями в співпраці з Путіним,  українській владі необхідно виконати обіцянки,дані на Майдані – змінити систему влади і припинити незрозумілу для більшостікулуарну політику.  Коли громадськістьвідчує,  що влада будує справедливуУкраїну, в суспільстві зникне підґрунтя для громадських масових протестів. В іншому випадку, можемо мати масові протести по всій країні, як наслідок, розвал країни, або повернення до влади проросійських-реваншистських  сил, як це сталося у 2009 році.

Останні записи