Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2014, 14:31

МінСтець чи таємна зброя України?...

Журналіст, громадський діяч

Замість максимальної координації органів влади з подолання наслідків інформаційних спецоперацій Росії, влада створює конфлікт в інформаційній галузі! Дурість, чи спецоперація?!

Середа. 3 грудня.Новообраний міністр інформаційної політики Юрій Стець зібрав круглий стіл, щобпредставити положення про роботу майбутнього Міністерства, яке ще не створено,але напередодні Верховна Рада  успішнопроголосувала за його очільника у пакеті з іншими кандидатурами до Кабінетуміністрів. З планів, які озвучив Юрій Стець, стало відомо, що основнимизавданнями новоствореного відомства є розроблення стратегії інформаційноїполітики України, а також діяльність, що стосується загроз геополітичнихінформаційних війн та налагодження внутрішньої комунікації між органами влади вУкраїні.

Все було бнічого, та замість активної протидії інформаційній війні з Росією влада створюєнові колізії. В Україні органи державної влади діляться на органи управління ірегулювання. В галузі ЗМІ управляючими органами є Держкомтелерадіо, а регулюючими– Нацрада, Комісія з суспільної моралі, НКРЗІ. Є ще Інститут стратегічнихдосліджень, де функціонує відділ інформаційної безпеки та розвиткуінформаційного суспільства. Досі реєстрацією ЗМІ займалося Держкомтелерадіо, атепер функції реєстратора хоче виконувати новостворене міністерство. При СБУ єспеціальний відділ, який займається контролем за медіа-простором, але теперконтролювати інформаційну безпеку хоче нове міністерство. Національна рада зпитань телебачення та радіомовлення здійснює ліцензування і контроль завиконанням телерадіоорганізацій України, але на деякі з цих функцій знову претендуєМінСтець. Інститут стратегічних досліджень мабуть також має втратити частинуповноважень, що стосується інформаційної безпеки.

На практиці, цеозначає, що створенням міністерства інформаційної політики, провладна коаліціяу перші ж дні порушила Коаліційну угоду і створила конфлікт в органах влади,які мають опікуватися інформаційною політикою. Замість максимальної координаціїорганів влади з подолання наслідків інформаційних спецоперацій Росії, владастворює конфлікт в інформаційній галузі! Дурість, чи спецоперація?! Крім того,новостворене міністерство хоче впливати на дотримання стандартів професійноїдіяльності, але як же тоді бути з цензурою?

Дивним такожвиглядає бажання нового міністра без бюджетних витрат боротися з інформаційноюагресією Росії – країною, яка щодня витрачає мільйони доларів для формуваннянегативного іміджу України у світі. Можливо Стець просто буде міністром «безпортфеля» і міністерства? А може має  якісь секретні інформаційні заготовки, якізберігав у сейфі з 2007 року? Це ми побачимо уже незабаром. 

Як би там небуло, але Україні варто невідкладно разом із МЗС організувати залученнядипломатичного корпусу до просування українських ЗМІ  за кордоном. Бо поки влада буде створюватиміністерства для потрібних людей, Росія переконає мешканців європейських країн,що Україна це неповноцінна країна і тоді ніякий МінСтець не допоможе!  Візьміть приклад США, Франції чи Німеччини і створітьдепартамент іномовлення при МЗС, де працювала б повноцінна англомовна,німецькомовна, франкомовна і російськомовна редакції і, які б забезпечували трансляціюпрограм за межі України. Крім того, варто було б доручити послам України упровідних країнах світу більш активно доносити нашу позицію і забезпечитиприсутність українських телеканалів іномовлення у внутрішніх кабельних мережахі на супутникових платформах цих країн. Це питання інформаційної безпекидержави, а не Коломойського, який просуває у Європій свій приватний англомовнийтелеканал Ukraine Today .

І наостанок, всіми прекрасно знаємо, що будь-яке втручання з боку держави спочатку робитьсяначебто для оптимізації роботи, а закінчується бажанням тотального контролю.  

Останні записи