Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.07.2014, 12:44

Онлайн-петиції або Почути кожного, щоб жити по-новому

Журналіст, громадський діяч

На дворі вже 21 сторіччя і близько 22 мільйонів українців є активними користувачами Інтернету. Тому й час перейти на інструменти інтернет демократії, япотрібно осучаснюватися й припиняти бюрократичні переписки, бо вже прийшов час «жити по-новому». Прийшо

Майдан ставфеноменом української демократії. Проте після перемоги українців на Майдані та поваленнярежиму Януковича,  в мене весь час буловідчуття, що все і далі відбувається не так. Ті політики, що ще вчора зі сцениМайдану горлали про демократію, сьогодні сидять у чиновницьких кріслах іповторюють дії злочинних «папєрєдніков».

Втім, Громадянська кампанія«За відповідальну владу»  ще рік тому розпочалапрацювати над втіленням в життя ідеї запровадження принципів прямої демократії –розробку інструменту, який би давав громадянам визначати самостійно, хтодостойний ними керувати, а хто ні. Без партійних квот, торгівлі портфелями й політичногоблюзнірства. Як наслідок розроблено законопроект «Про вотум недовіри посадовихосіб», який дозволить громадянам звільняти посадовців своїм рішенням.

А вчора у ВерховнійРаді був презентований  ще один розробленийнами законопроект, застосування якого зруйнує монополію політиків назаконотворення.  Не секрет, що сьогоднівся нормотворчість в Україні відбувається обраними особами, які монополізувалице право і використовують свої посади для лобіювання власних інтересів іполітичної корупції . Спілкування з посадовцями  відбувається в традиційній радянській формі -через звичайну пошту, або чергуванням у приймальнях. Законопроект «Про правогромадян ініціювати розгляд нормативних документів органами державної влади тамісцевого самоврядування»  дає можливістьгромадянам ініціювати розгляд насущних питань Радами без набридливих звернень додепутатів, які частіше ігноруються. Також спеціально розроблений Інтернетресурс -  www.petition.kiev.ua,  на якому кожен громадянин України, можерозміщувати і збирати підписи під своєю петицією. Така собі спроба реалізувати гаслоколишнього президента «Почути кожного!»

Цей документ є важливим кроком до суспільного миру вУкраїні. Законопроект дає право громадян без коктейлів Молотова  донести свої вимоги та пропозиції до влади. Намне потрібно стояти на сцені Майдану і сподіватися, що влада почує кожного, адостатньо зайти на сайт, створити петицію та шукати однодумців, які зголосятьсяпідписати її. Пропозиції, за які впродовж 30 днів підписалися 0,5%  виборців, або 177 тис. українців,  які мають право голосу, – обов’язкові дорозгляду органами влади.

З іншого боку влада позбавиться гіперактивнихлюдей, які носяться з нікому не потрібними ідеями і змушують чиновниківпереводити стоси паперу для відписок.

На дворі вже  21 сторіччя  і близько 22 мільйонів українців є активнимикористувачами Інтернету. Тому й час перейти на інструменти інтернет демократії,які активно використовуються у сучасному світі. Потрібно осучаснюватися й припинятибюрократичні переписки, бо вже прийшов час «жити по-новому». Прийшов часОнлайн-петицій!

Останні записи