Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.07.2014, 17:47

Ратифікація угоди з ЄС: чому гальмує Уряд?

Журналіст, громадський діяч

Державним діячам вже варто нарешті зрозуміти ту велику ціну, яку заплатили українці за свій європейський вибір

3 липня СенатРумунії ратифікував Угоду про асоціацію України з Європейським Союзом і Румуніястала першою країною, яка ратифікувала цей документ. Учора стало відомо, щоВільнюс також ратифікував цю Угоду, цим самим  Литва знову намагається усіма силами допомогтиУкраїні вирватися з «кровавих лап» Росії.  Ця мала, але дружня нам країна вкотре доводить,що має активну проукраїнську позицію! Цікаво, чому процес  ратифікації Угоди про асоціацію з ЄСзатягують українські можновладці?

Спробуємопроаналізувати чому.

По-перше, 11липня знову відбудуться тристоронні консультації за участі представниківУкраїни, Росії та Європейського Союзу щодо підписання економічної частини Угодипро асоціацію Української держави з ЄС. Напевно президент Порошенко очікує на  результат цих перемовин і на позицію Москви,яка досі вважає, що асоціація між Україною та ЄС зашкодить російськимекономічним інтересам. Але, як показує практика, гратися з Росією не варто,  адже запровадження перемир’я на Сході вжепродемонстрували  на що здатна та сторонаі яких наслідків можна очікувати.

По-друге, врамках імплементації положень Угоди передбачено впровадження в національнезаконодавство нових технічних регламентів.  На даний момент Уряд  не готовий до введення в дію відповідних актівєвропейського законодавства. Дивує те, що після майже трьох років, протягомяких намагалися підписати цю Угоду, Кабмін ще досі до чогось не готовий і вигадує різні причини відтермінування.  Наскільки відомо, із 25 технічних регламентіввведено в дію 22, інші  наберуть чинностіу найближчі роки. Залишилось імплементувати  2 акти європейського законодавства (щодовибухових речовин цивільного призначення, пакування та відходів), на основіяких мають бути розроблені закони України.

По-третє,  існує ще й політичний аспект, який впливає на затягування ратифікації. Нинішнійсклад українського парламенту не готовий голосувати за ратифікацію, через те,що значна кількість депутатів мають антиєвропейську політичну спрямованість і усесійній залі ВР може не вистачити голосів для ратифікації Угоди про асоціацію. Хоча БЮТ і УДАР заявляють,  що у Верховній Раді набереться конституційнабільшість голосів, необхідних для її ратифікації .

Сьогодні сталовідомо, що Угода про асоціацію ще перебуває на узгодженні в профільнихміністерствах  і  глава держави її ще не бачив, але заступникголови адміністрації президента запевнив, що як тільки угода потрапить вадміністрацію президента, глава держави не буде затягувати процес її передачідо Верховної Ради.

Будемосподіватися що профільні міністерства не будуть затягувати процес  і більше не буде  причин затримувати ратифікацію Угоди. А народнідепутати так як і декларують, без популізму і роздумів  складуть свій випускний екзамен і конституційноюбільшістю проголосують за європейський вибір України.

 Адже, ми усі пам’ятаємо, що масові протести вдержаві, втрата територіальної цілісності та загибель сотень українськихпатріотів почалися з блокування режимом Януковича підписання саме цієї Угоди.Але український  народ, який є єдинимджерелом влади в нашій державі, відчув свою значимість і фактично повернувкраїну на політичну карту світу і в європейську сім’ю. Державним діячам вжеварто нарешті зрозуміти  ту велику ціну,яку заплатили українці за свій європейський вибір.

Останні записи