Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.06.2014, 14:59

Роковий тиждень для України

Журналіст, громадський діяч

Можна лише здогадуватися, як розвиватимуться події, але якщо 27 червня бойовики не виконають вимоги Києва, то Президенту Порошенку нічого не залишається, як розпочати широкомасштабні бойові дії

28 червня - день на який збігається кілька ключових подій в Україні і відяких залежить наше з Вами майбутнє: святкування Дня Конституції,  припинення строку  дії  Мирногоплану Президента Порошенка і підписання Україною економічної частини Угоди про асоціаціюз Європейським Союзом. 

Що ж буде після 28 червня з Україною?

З Конституцією більш менш зрозуміло, адже цього  тижня народні депутати вирішили проводити роботуз виборцями, а тому день Конституції  мисвяткуватимемо зі старим текстом Основного закону.  А от виконання Мирного плану Порошенка зврегулювання ситуації на Сході може мати неабиякі наслідки для України.

Я б поділив Мирний план на дві частини: пункти, які необхідно виконати до27 червня і пункти ( з 8 по 15), які можна виконувати лише після виконання попередніх.  Саме перших сім пунктів, без бажаннясепаратистів, виконати не реально. Скажімо, звільнення заручників, створення 10км буферної зони на україно-російському державному кордоні, вивід незаконнихзбройних формувань та роззброєння - можливе лише або з доброї волісепаратистів  або силою. Окремі лідерисепаратистів уже встигли заявити, що вони не мають наміру виконувати цьогоплану і на підтвердження своїх слів, лише у першу ніч  під час дії Мирного плану, сепаратисти  здійснили десятки атак на українські позиції. Іце є логічними діями антиукраїнських бойовиків.  Хочеться сподіватися, що ніхто в РНБО неочікував, що диверсанти Путіна дослухаються до Президента і складуть зброю?  Попри заяви  Путіна про підтримку Мирного плану Порошенка, Росії не вигідне затишшя на Сходінапередодні 27 червня, оскільки такий успіх української влади дає нам усіпідстави підписати Угоду про Асоціацію з ЄС саме цього дня, проти чого виступаєРФ.  Тому для нашої країни увесь тижденьвключаючи 28 червня - вельми тривожний. Зважаючи, що на території  Українипроживає потужна антиукраїнська «п’ята колона», то  очікувати провокацій  можна будь де.

Першим тривожним дзвоником, як мене, стали події у Києво-Печерській Лаврі внеділю 22 червня. Далі – поява на Сході кума Путіна Медведчука, якийнамагається об єднатиусіх сепаратистів і терористів і отримати мандат на переговори з Києвом. Путінуже навіть встиг привітати такого переговорника. Тож можна спрогнозувати, щонезабаром Медведчук з’явиться на порозі Адміністрації Президента України звимогами, які надиктував Путін і першим пунктом цих вимог - не підписання Угодипро асоціацію з ЄС 27 червня. Крім того, не слід виключати, що «миротворець»Медведчук появиться на Банковій під супровід численних провокацій, які виникатимутьпо усій території  України.

Далі, безвідповідальна позиція Верховної Ради України, яка зробила собі «канікули»до 1 липня, а перед цим, 17 червня, не змогла проголосувати питання про запровадженнявійськового стану на Донбасі  - ще більшепослабила позиції України,  щодо силовоговрегулювання ситуації з бойовиками і реалізації  плану «Б», про який обмовився Порошенко. 

Можна лише здогадуватися, як розвиватимуться події, але якщо 27 червня  бойовики не виконають вимоги Києва, тоПрезиденту Порошенку нічого не залишається,  як розпочати широкомасштабні бойові дії. Але жпарламент відпочиватиме  до 1 липня! Щоробитиме Президент? Збере парламент вночі з 27 на 28 червня, щоб проголосуватиза введення спеціального режиму на Сході, чи чекатиме, поки народні депутатизгадають про державу і зберуться на чергове засідання 1 липня? Чи проголосуєпарламент за введення військового стану після 27 червня, можна лише робитиприпущення?!

Зрозуміло одне, що в такий складний для країни час, нам потрібна єдністьнароду і сильна, самовіддана, відповідальна і патріотична влада! Нехай  Бог береже Україну! 

Останні записи