Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.05.2014, 17:46

"Три горішка" для Порошенка

Журналіст, громадський діяч

Невдовзі новообраний Президент має визначитися з подальшою долею законодавчого органу держави – Верховною Радою. Але який "сюрприз" для Порошенка підготував депутатський корпус ми побачимо вже скоро.

Сьогодніукраїнський парламент ще раз доказав свою антидержавність. Народні депутати незмогли позбавити депутатських повноважень відвертого українофоба, одного ізлідерів сепаратистів О.Царьова. «За» таке рішення проголосувало лише 206нардепів. Так виглядає, що для більшої половини народних депутатів України закликиі дії по розвалу України є цілком нормальним явищем.  Комуністи і більшість депутатів регіоналівмабуть так і думають. Але вразило найбільше те, що члени коаліції під назвою«Європейський вибір» не підтримали покарання політика, який вчиняє дії, які уЄвропі тягнуть за собою тюремне ув’язнення. А Андрій Сенченко, який має бізнес інтереси у Криму і нині обіймаєпосаду  т.в.о. заступника глави Адміністрації Президента , навіть зумівутриматися(?!)  під час голосування!

25 травня Українаобирала нового Президента. Наразі ЦВК опрацювала 100% протоколів лише велектронному вигляді, проте ні в кого не виникає сумніву, що вибори відбулися. Перемогав першому турі зробила Порошенка однозначним лідером в Україні і найбільшлегітимним представником влади . Зараз триває підготовка до інавгураціїновообраного президента , який після офіційного вступу на посаду має почативиконувати свої передвиборчі обіцянки, щоб українці нарешті почали жити по-новому.

Невдовзіновообраний Президент має визначитися з подальшою долею законодавчогооргану  держави – Верховною Радою.  Публічно озвучену  обіцянку про проведення дострокових виборів ми пам’ятаємо. У разі проведення позачергових парламентських виборівдеякі партії та й окремі депутати ризикують опинитися за бортом українськогополітикуму, тому  вони у будь-який спосібнамагатимуться не допустити  конфлікту ібудуть лояльними до дій нової влади. Окремі депутати вже озвучили низкупропозицій, які призведуть до затримки з оновленням Верховної Ради України.Хтось заявляє про необхідність внесення змін до Конституції, хтось побоюєтьсяпроводити перевибори поки на Донбасі не спокійно. «Говорящий» депутат від«Батьківщини» Сергій Соболєв знайшов іншу причину перевиборів – потребу змінитизакон про вибори. При тому пан Соболєв очевидно вже забув обіцянки на Майдані ізапропонував повернутися до виборів парламенту за партійною пропорційноюсистемою.

Спробуємопроаналізувати, як діятимуть народні депутати за президенства Порошенка у цій ситуації?

Варіант перший .Новообраний Президент  України можезалучитися підтримкою більшості  і надаліспівпрацювати з  існуючою коаліцією  «Європейський вибір», під створенням якоїпідписалися  257 народних депутатів  з фракції Батьківщини,  УДАРу, Свободи,депутатської  групи Економічний розвитокта Суверенна європейська Україна. Або створити нову коаліцію. Одначе, при цьомувиборці і експерти постійно дорікатимуть Петру Порошенку про невиконанняпередвиборчих обіцянок щодо перевиборів парламенту. Разом з тим, ПетроОлексійович, очевидно пам’ятає, що у 1991 році Л.Кравчук, а у 2005 роціВ.Ющенко  погодилися після перемогизберегти старий склад парламенту,а вже  через якийсь час вони отримали відпарламентарів вельми неприємні «сюрпризи». 

Варіант другий.Депутати, які орієнтовані на нового Главу Держави виходять з коаліції«Європейський вибір» і  тим самимініціюють відставку Уряду і урядову кризу, яка згідно діючої Конституціїпризводить до розпуску Верховної Ради України і дочасних виборів.

Третій варіант,який можна розглядати сьогодні - парламент для самозбереження створюєантипрезидентську коаліцію, намагається внести зміни до Конституції і продовжитиповноваження діючого парламенту до 2017 року. Включно з депутатами, якісьогодні солідаризувалися з сепаратистом Царьовим і фактично погодилися на діїросійських диверсантів у Криму і на Донбасі. Таке ми вже також проходили у2008-2009 роках.

Який із «трьохгорішків» для Порошенка підготував депутатський корпус ми побачимо вже досить скоро. 

Останні записи