Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.05.2014, 17:52

"Меморандуму миру і злагоди" - перший крок до "ширки"

Журналіст, громадський діяч

Це виглядає на такий собі «політичний хабар» - ви голосуєте за Конституцію, яка дає можливість зберегти владу не зважаючи на прізвище Президента України, в ми продовжуємо Вашу парламентську кар’єру на 2 роки, попри обіцянки на Майдані, бажання більшості на

Думки відносно « Меморандуму миру і злагоди », який Верховна Рада прийняла20 травня -  різні,  але прочитавши  текст не можу погодитися, що  це - чисто символічний документ.  Як це буває в українському політикумі, доситьскоро Меморандум забалакають і через деякий час ніхто навіть не згадає про йогоіснування. Або об’єднає депутатів у бажанні зберегти діючий склад парламенту істане базою для створення коаліції парламентських фракцій, яка необхідна,згідно Конституції, для формування Уряду. Тому, можна припустити, щоправильніше документ, який був прийнятий у депутатами у вівторок  20 травня варто було б назвати: «Меморандумумиру і злагоди між депутатами Верховної Ради України».

В основу меморандуму був покладений текст, підготовлений народним депутатомвід Партії регіонів Вадимом Новинським. «За» прийняття документу  віддали голоси  252 депутата, з яких - 64 регіонала, 59депутатів від Батьківщини, 39 позафракційних, 30 депутатів від фракції УДАР, 33депутати групи «Економічний розвиток», а також 27 депутатів групи «Суверенна Україна».  Такий розподіл голосів може означати розкол увсіх фракціях, крім КПУ і «Свободи», які не голосували за Меморандум.

За три дні відбудуться президентські вибори  і після оголошення результатів новий господарпрезидентської булави прагнутиме заручитися підтримкою депутатського корпусу.  У Президента поки є козир у кишені –відсутність коаліції депутатських фракцій, що згідно Конституції дає можливістьрозпуску парламенту. А отже, і інструмент впливу на депутатський корпус.  Одначе, нового Президента може застатинесподіванка. Після інавгурації депутати можуть об’єднатися довкола особипрем'єр-міністра і створити в Україні антипрезидентську коаліцію. Недаремносьогодні владою активно мусується питання змін до Конституції, які щебільше урізають повноваження Президента та продовжують строк діяльності діючогоскладу парламенту до 2017 року.

Це виглядає на такий собі «політичний хабар» - ви голосуєте за Конституцію,яка дає можливість зберегти владу не зважаючи на прізвище Президента України, вми продовжуємо Вашу парламентську кар'єру на 2 роки, попри обіцянки на Майдані,бажання більшості народу України, кровопролиття і втрати територіальноїцілісності.

Україна знову зіткнулася з політичними реаліями , які ставлять нові викликидля громадянського суспільства. Це - політична доцільність, яка створює суттєвіперешкоди у діяльності влади, яка «здала» Крим без бою, яка не може зупинитисепаратистів на Донбасі, але постійно наполягає на внесенні змін доКонституції. Парламент, який продемонстрував свою безвідповідальність інебажання вирішити питання збройного протистояння без кровопролиття і втратисотень людських життів намагається подовжити своє «життя». 

Останні записи