Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.05.2014, 16:59

Референдумна шизофренія

Журналіст, громадський діяч

12 травня – перший день після проведення псевдореферендуму на Донбасі. Як і слід було очікувати, усі учасники процесу виголосили заготовлені ще кілька днів тому заяви: США і Європа – «проти», Росія – «за»; українська влада не визнає ні результатів ні рефер

Ось і наступило 12травня – перший день після проведення псевдореферендуму на Донбасі. Як і слідбуло очікувати, усі учасники процесу виголосили заготовлені ще кілька днів томузаяви: США і Європа – «проти», Росія – «за»; українська влада не визнає нірезультатів ні референдуму; сепаратистам – «по барабану» що говорить українськавлада і демократичні країни, а окремі олігархи хочуть ще одного референдуму.Тепер – законного. Навіщо?!

Ще на минуломутижні у статті «Референдум: хитрість, слабкість чи гра?», я звертав увагу убезперспективності проведення будь-якого референдуму в Україні, оскільки вдержаві існує законодавче поле, яке регулює процедури проведення референдумів.І яким би цей закон не був поганим – він існує. Проте, вже за звичкою, не зважаючи на законодавство, і федералісти іокремі керівники областей – т.з. олігархи,  і влада почали гратися у референдум. Адже усімбуло зрозуміло, що який би результат не дало це опитування, воно нічого незначить для долі Донбасу та країни в цілому, якщо там не з’являться «зеленічоловічки». Ці результати є нелегітимними, а тому не мають жодних правовихнаслідків.

Але чому референдум так зацікавив, на перший погляд,політичних антагоністів – російських диверсантів, українських федералістів, окремихукраїнських олігархів, нинішніх владу і опозицію?

"Якщо зіркизасвічують - виходить - це комусь треба?" – писав В.Маяковський. Комупотрібен парад завідомо незаконних референдумів у регіонах України? НасампередПутіну, який вже визначив для себе територію «Новоросії» і намагається її «прихопити».Але ж Путін не вводить війська, а підло, чисто по НКВДиськи, провокуєгромадянський конфлікт і кровопролиття.  Таквиглядає, що місцевій владі теж вигідний псевдо референдум, бо  можна поторгуватися з РФ і Києвом на предметрозширення повноважень обласних рад, а отже, і перетворення областей на «удільнікнязівства» і зберегти свої статки. Київська влада також піариться на ситуації у Донбасі.  Послухайте радіоролики  одного провладного кандидата у ПрезидентиУкраїни. Маючи у підпорядкуванні МВС, СБУ і збройні сили лідер провладноїпартії створює ще якісь парамілітарні утворення - «Рух опору». Крім усього, вумовах фактичної військової агресії, ніхто з українців не згадує про крахгривни і економічний крах. Іншим кандидатам у президенти напевно  також вигідна ситуація на Сході. Не требарозповідати, як рятувати економіку країни, достатньо поїхати у Донецьк,Луганськ чи Одесу і зробити гучну заяву - «виберіть мене і я все вирішу».  Тобто в країні реальна «референдумнашизофренія».

Медицина стародавньогоТибету пропонує один із методів лікування шизофренії: потрібно взяти  оливкову олію (можна і рослинну), поміститиїї в посудину (краще глиняну) і закопати їх у землю, де вона має пролежати 12місяців. У нашому випадку, я б рекомендував подібний метод, але замість олії у«посудину» слід покласти і забути на 12 місяців про питання зміни доКонституції, федералізації і мови. А на цей час припинити практику «розпродажу»державних посад і політичну упередженість, а взятися за формування ефективної, легітимної і відповідальної влади, зреальним розширенням прав громадян, а не чиновників; з елементами прямоїдекоратії, а не окозамилюванням; функціонуванням правдивих правоохороннихорганів, а не каральних загонів влади, створенням сприятливих умов для бізнесу,а не формуванням нових фінансових пірамід.

А ще слід припинитидивитися «брехливе» телебачення, слухати агресивну музику і виключити з життя країнипередвиборчі стреси і Україна стане здоровою, процвітаючою і Великою Державою!

Останні записи