Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2014, 17:28

Конституційні парадокси по-українськи!

Журналіст, громадський діяч

Дай Боже, щоб через політичні амбіції та політичну доцільність наші парламентарі не додумалися приймати «одноразову Конституцію»!

В умовахекономічної та суспільно-політичної кризи, коли частину території країнианексувала Росія, а іншу - роздирають російські провокатори і диверсанти - національнавалюта валиться, а громадяни України все частіше думають за які кошти завтракупити хліб - український "тимчасовий" Уряд вирішив «погратися» у навіяний ізСибіру референдум і змінити Конституцію.

Політики, які щекілька місяців тому стояли на Майдані і разом з десятками тисяч людейскандували про справедливу і ефективну владу, сьогодні діють недолуго. Уряд,проурядові депутати і рештки колишньої влади на передодні президентськихвиборів знову забули про потреби людей і почали вдаватися до політичнихманіпуляцій, які можуть ще більше загострити ситуацію в країні. Вийдіть навулицю і запитайте, чи турбує когось з українців право Президента робитиподання до ВР про призначення міністра МЗС і Міноборони. Впевнений, що таких громадянВи не знайдете. Проте припинення обвалу гривні, росту цін на ліки, заворушенняна сході і економічний колапс - цікавить усіх без виключення.  Але сьогоднішній Уряд, який протягом 2місяців заспокоював українців розповідями про успіхи на міжнародній арені,тепер  вирішив змінити Конституцію, яка вжезазнала змін 4 місяці тому. Навіщо це робити? Можливо такі зміни до Конституціїпокращать фінансово-економічні показники? Ні! Можливо зупинять обвал гривні? Ні! Можливо заспокоять сепаратистів ідиверсантів? Ні! Можливо повернуть Крим? Теж ні!  Чомуж тоді прем'єр Арсеній Яценюк замість економічних і безпекових проблем почавопікуватися змінами до Конституції, які за його наполяганням, має бути погодженідо 25 травня?

Роздумуючи над цимпитанням у мене виникає відчуття дежавю. У 2004 році, коли Кучма і Медведчукзрозуміли, що їхній ставленик Янукович програє вибори, то вони швиденькопроштовхнули зміни до Конституції, які послаблювали позиції наступногоПрезидента. Так і зараз, вочевидь, хтось зрозумів, що вибори Президентапрограє, а тому швиденько з явилася стара-нова ідея про зміни до Конституції, які щебільше послаблюють позиції Президента.   Аледо чого тут Україна та українці?!

Працюючи протягомроку над проектом закону «Про вотум недовіри посадовим особам» (Про правогромадян звільняти з посад депутатів, сільських, селищних і міських голів,посадових та службових осіб органів влади та місцевого самоврядування, судів,органів міліції та прокуратури), колектив громадянської кампанії «Завідповідальну владу»намагався зробити усе, щоб зміна процедурзвільнення посадовців громадами не потребувала змін до Конституції. На моєпереконання, Конституція, яка не раз порушувалася найвищими керівникамидержави, все ж встановлює хоч якісь рамки «політичної непристойності». І якщоцей, вистражданий у 1996 році, документ піддаватиметься щорічній ревізії підпотреби політиків, то держава Україна матиме великі проблеми з майбутнім!

А тим часом активістисамопрогол ошеної "Донецької народної республіки"мають намір провести референдум 11 травня, незалежно від рішень органівмісцевого самоврядування. Алідер фракції ВО «Батьківщина» у Верховній раді С.Соболєв пропонує створити«одноразовий закон» для проведення референдуму про федералізацію вже 15 червня2014 року. 

Дай Боже, щоб черезполітичні амбіції та політичну доцільність наші парламентарі не додумалисяприймати «одноразову Конституцію»! 

Останні записи