Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2014, 14:06

Реалізувати чи забалакати?

Журналіст, громадський діяч

Законопроект «Про висловлення вотуму недовіри депутатам, сільським, селищним і міським головам, посадовцям та службовим особам органів влади та місцевого самоврядування, суддям, працівникам органів міліції та прокуратури» - це хороша ідея яку слід реалі

Пряма демократія – сполучення двохслів, які мало зрозумілі для пересічного українця, проте в сучасному світі вонимають неабиякий важіль впливу громадян на чиновників.

Громадська кампанія «Завідповідальну владу» вже майже рік працює над документом, який дав би змогу громадянам впливати на чиновників тадепутатів, які часто використовують свою владу на власний розсуд і у власнихінтересах. Дискусії та обговорення тривали в різних експертних середовищахі  в різних містах України. Зокрема, у Києві,Харкові, Львові, Луцьку, Івано-Франківську та Тернополі було проведено ряд круглихстолів,    де громадськіактивісти, експерти та фахівці вносили свої пропозиції щодо  можливості громадянам реально відкликати зпосад нечесних чиновників, суддів, начальників міліції, місцевих прокурорів, депутатівта мерів.

За результатами кількамісячногообговорення,  законопроект бувпрезентований на широкий загал. Важливо що цей документ,  яким передбачається запровадження інституту вотумунедовіри до посадовців, був позитивно сприйнятий громадянами України. Аджеоднією з особливостей цього документу, закладеною авторами в його основу, є те,що запровадження механізмів відкликання депутатів, звільнення суддів тачиновників не потребує внесення змін до Конституції України і залежить виключновід волі громади.

У зв’язку зостанніми подіями, які відбуваються в Україні, а також напередодніпрезидентських виборів,  ідея  щодо запровадження принципів прямої демократії набуває популярності та визнання. Дужеприємно, що нам вдалося зацікавити та переконати визначних особистостей нашої країнив необхідності прийняття такого законопроекту.

Законопроект «Про висловлення вотумунедовіри  депутатам, сільським, селищним іміським головам, посадовцям та службовим особам  органів влади та місцевого самоврядування,суддям, працівникам органів міліції та прокуратури»  - це хороша ідея яку слід реалізувати, проте,мені, як одному з авторів цього документу, дуже б не хотілося, щоб у такий  непростий дляУкраїни час  тему прямоїдемократії  «забалакали» тадискредитували люди, які часто використовують популярні, «красиві» слова безналежного їх розуміння.

Ми, українці,  спроможні на своє «українське диво»? Миможемо, ми здатні! Нам потрібно тільки захотіти... 

Останні записи