Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.06.2017, 14:27

Сучасна парадигма бізнесу

Спеціаліст із виявлення та усунення фінансових та податкових ризиків

Віртуальне середовище стало невід’ємною частиною нашого життя, в якому сформувалися свої напрями, сфери, течії. Нові медіа надають нам величезну кількість можливостей, як для сприйняття, використання на власний розсуд, так і для прямої трансляції інформаці

Віртуальне середовище стало невід’ємною частиноюнашого життя, в якому сформувалися свої напрями, сфери, течії. Нові медіанадають нам величезну кількість можливостей, як для сприйняття, використання навласний розсуд, так і для прямої трансляції інформації.

Виникають нові активи, які створюють нові цінності,практикується нова логіка організації економічних процесів. Та й важливістьвиходу на індивідуального споживача постійно знижується і в перспективі впадедо нуля.

Більшість молодих людей, зазираючи у майбутнє,намагається знайти власну нішу і втілити свій ентузіазм у прибутковій сфері. Зпроникненням Інтернету в кожний закуток, все більше людей задумується надвласним інтернет-проектом, який зможезабезпечити не тільки моральне задоволення і професійне зростання, але такождасть можливість отримати довгоочікувану матеріальну свободу. 

Інтернет-бізнес – це поєднання всіх видів комерційноїдіяльності та ділової активності в рамках електронної мережі. Передбачається,що такого роду підприємницька діяльність дає можливість одночасно задовольняти іпотреби користувачів Інтернету, і отримувати особисті блага натомість.

В період стрімкого розвитку інформаційних технологій всвітовій павутині з’явилася велика кількість електронних магазинів, в якихможна напряму вибрати та замовити потрібний товар чи послугу. Завдяки цій жепавутині у кожного «новоприставленногопідприємця» є можливість дослідити сегмент, який користується найбільшоюпопулярністю, привабливу ціну для своєї продукції, конкурентне середовище, атакож побудувати логічний ланцюжок для спілкування з клієнтом. Та, одночасно зпобудовою бізнес-моделі та стратегією розвитку такого бізнесу, в першу чергу,варто задуматись про питання системи його оподаткування.

Як і для будь-якого бізнесу, для отримання праваторгівлі через Інтернет необхідно зареєструватися суб’єктом підприємницької діяльностіта стати на облік в органах Державної фіскальної служби. На сьогоднішній день впереліку нормативних актів України спеціальний документ, який би повністю регулювавторгівлю через Інтернет, відсутній. Та, враховуючи специфіку операцій, данийсегмент регламентується тими самими нормативами, що й всі інші види торгівлі(за винятком кількох спеціальних норм).

Насамперед зазначимо, що через Інертнет-магазинипереважно здійснюється продаж товарів та надання торгівельних послуг кінцевомуспоживачу. Тому, такий вид діяльності – це ні що інше, як роздрібна торгівля.Крім того, враховуючи, що договір складається на відстані, торгівляздійснюється поза торгівельними мережами, а вибір та замовлення товару не збігаєтьсяв часі з фактичною передачею товару покупцеві, продаж через Інтернет-магазинислід вважати одночасно як «продажем товарів на замовлення», так і «дистанційноюторгівлею».

Що стосується вибору організаційно-правової форми длягосподарювання, то рекомендується зареєструвати ТОВ та обрати вид діяльностіКВЕД 47.91 «Роздрібна торгівля,здійснювана фірмами поштового замовлення або через мережу Інтернет» увідповідній Держадміністрації за місцезнаходженням такого підприємства. Та йпри прийнятті рішення щодо обрання більш прийнятної системи оподаткування юрособамз таким КВЕД зручніше застосовувати спрощену систему оподаткування. Також, неслід забувати, що у випадку досягнення за 12 календарних місяців обсягуоподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг на суму 1 000 000 грн., необхідно обов’язково зареєструватисяще й платником ПДВ. Правда, якщо є велике бажання, то можна в будь-який моментнаписати заяву та зареєструватися добровільно, оскільки Податковий кодекс такеправо надає.

На перший погляд здається, що якщо бізнес on - line , то й питання звитратами на офіс відпадає. Але таке уявлення хибне. Обов’язковою умовоюреєстрації ТОВ є саме місцезнаходження такого суб’єкта господарювання, тобто,реєстрація юридичної адреси. Красивий офіс в центрі? – Як варіант. Та у випадкуз інтернет-магазином раціональніше було бвідразу відштовхуватися від майбутніх обсягів продажу та технічниххарактеристик товарів, і розглянути можливість наявності складськогоприміщення.

Ще одним важливим моментом при веденні бізнесу через Інтернетє порядок розрахунків: готівковий та безготівковий. При безготівковомурозрахунку після оформлення замовлення покупець отримує рахунок на оплатутовару, у відповідь на який надсилає кошти на поточний рахунок продавця.Розрахунок готівкою покупець здійснює в момент отримання товару у себе вдома чиу приміщенні офісу продавця. В останньомувипадку, кошти проводяться через РРО (наявність якого є обов’язковою умовою) тавидається фіскальний чек. Варто зауважити, що навіть якщо інтернет-магазиннадсилає товар кур’єром, ні в якому разі не варто позбавляти свогопокупця права на отримання чека.

Можна зробити висновок, що система оподаткуванняінтернет-бізнесу в Україні така ж сама, як і для звичайного бізнесу. Та йфіскальна служба буде застосовувати ті ж самі засоби контрольно-перевірочноїроботи до Інтернет-торгівлі, що вона застосовує до інших торгівельних компаній.Однак, якщо з on - line - продажем товарів дійсно все досить легкота прозоро , то не слід забувати,  що світова павутина дає значно більшіможливості, ніж просто «придбай товар, не встаючи з дивану».

Чи так все прозоро, якщо твій бізнес в інтернеті – це YouTube-канал?Хто і коли у такому випадку зобов’язаний платити податки? Спробуємо розібратися.

Заробляти гроші на YouTube-каналі стало модно. Ті, хтоце зрозуміли раніше, зараз пожинають плоди свого успіху та вільно ділятьсясвоїми секретами у виборі необхідних для такого бізнесу відеокамер, якіснихмікрофонів, контенту, освітлення та місця для зйомки. Однак, як тільки виникаєпитання розміру фактичного заробітку, на відповідь сподіватися не варто. Ця тема- табу. Але чому? Невже  такі дії зпозиції: не знаєш розмір доходів, не визначиш об’єкт оподаткування?

Як уже згадувалося вище, в українському законодавствівідсутні норми оподаткування доходів, отриманих від ведення бізнесу у мережіІнтернет. На сьогодні є тільки загальна вимога, що доходи отримані черезІнтернет повинні оподатковуватися. Але чіткого алгоритму дій при  отриманні доходів через Webmoney та їх оподаткуваннянемає. Єдине, що беззаперечно вимагається від on - line бізнесменів – цедекларувати свої доходи.  Тобто, якщогромадянин України регулярно займається (чи буде) займатися діяльністю, якавідноситься до підприємницької (за класифікатором КВЕД), то він повинензареєструватися підприємцем. Для фізичної особи – це реєстрація ФОП ізнайпростішою системою роботи на єдиному податку.

Але як вчинити, якщо ви звичайний хлопець чи дівчина,який веде власний відео-блог на YouTube - каналі та отримуєтедоходи з джерелом походження із-за кордону? Відповідно до діючих нормПодаткового кодексу такі доходи повинні обкладатися ПДФО за ставкою 18% тавійськовим збором 1,5%.  Таким чином,суму доходу ви маєте перевести у гривні за офіційним курсом НБУ на дату йогоотримання, а за підсумками року - виконати свій обов’язок перед державою та подати декларацію про майновийстан, з подальшим оподаткуванням доходу та сплатою податку.

Діючі норми ПКУ дозволяють зменшувати суми нарахованихподатків за українськими законами на суми податків, які сплачені в казнуіноземної держави. Тобто, на ті податки, які за вас (адміністратора YouTube-каналу)вже заплатив G oogle чи YouTube.При чому , варто врахувати, що така пільга є можливою лише за наявності «на руках»офіційного документу фіскальної служби тієї країни, де були сплачені податки.Авжеж, такого «папірця» звичайний хлопчина не має. Але, як правило, податки надоходи (тим більш, пасивні) в західних країнах набагато більші, ніж в Україні,тому, швидше за все, сплачені за вас «західні податки» з лишком перекриютьсуму, належну до сплати «українського» податку на доходи. А тому й платити вбюджет нічого не доведеться.

Однак, вищеописані ситуації - занадто спрощений підхід до проблеми.Послуги, які надаються, наприклад, Google чи Facebook - це абсолютно новий ринок, звичнірамки оподаткування якого занадто викривлені призмою Інтернету. Адже, ні «місце постачання» таких послуг, ні «об’єкт оподаткування» точно визначитине має можливості. Та й сфера контролю фіскальних служб на світову мережу непоширюється.

В той же час, проблема має й інший аспект: операціїукраїнських компаній з надання рекламних послуг через мережі Інтернетіноземним користувачам (наприклад:платне просування сторінки в Facebook) не повинніобкладатися податками в Україні, оскільки такі послуги будуть вважатисянаданими не на митній території України. Крім того, платежі міжнароднимкорпораціям можуть бути також об’єктом оподаткування податком на репатріацію якдохід від розважальних послуг, наданих на нашій території. А тут вже ситуаціясерйозніша. Адже, платежі від українських споживачів, зазвичай, йдуть іноземнимкорпораціям за кордон у валюті, а значить, йдеться про досить серйозне джерелопоповнення бюджету, враховуючи масштаби та перспективу розвитку цього ринку.

Час іде. Еволюція дихає в потилицю. Нова ера принеслаіз собою новий погляд на всі сфери бізнесу. Вже сьогодні сучаснітехно-механізми мають вагомий вплив на цикл виробництва, продажі, а такожпобудову взаємин, як із клієнтами, так і всередині самих компаній. Швидкістьтехнологій воістину вражає, а стежити за ними стає все складніше. І, нажаль,ті, хто не буде встигати за глобальними змінами, мають значні ризики залишитисяна узбіччі бізнес-магістралі.

Останні записи