Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2015, 16:44

Як воно – працювати за новим Трудовим кодексом?

Спеціаліст із виявлення та усунення фінансових та податкових ризиків

Нарешті дійшла черга до реформи трудового законодавства. На заміну Кодексу законів про працю, який був прийнятий ще в 70-х роках минулого століття, прийде новий Трудовий кодекс з абсолютно іншими ідеологією та філософією.

Нарешті дійшла чергадо реформи трудового законодавства. На заміну Кодексу законів про працю, якийбув прийнятий ще в 70-х роках минулого століття, прийде новий Трудовий кодекс забсолютно іншими ідеологією та філософією. 

Верховна рада 05 листопада 2015 року у першомучитанні Законопроектом№1658  прийняла Проект Трудовогокодексу України, який для країни, орієнтованої на європейськіінвестиції, має велике значення.  Крімтого, в новий Кодекс будуть включені положення Законів «Про оплату праці», «Про відпустки» та частково «Про охорону праці».

Передбачається, щоТрудовий кодекс буде масштабним документом, що складається з 9-ти книг та 368статей, який стане своєрідною трудовою Конституцією. Щодо змін в трудовомузаконодавстві, то вони торкнуться буквально кожної людини працездатного віку.

  Зокрема:

       - введення виключнописьмових трудових угод, які буде заборонено змінювати без згоди працівника, тазмінювати розмір заробітної плати в односторонньому порядку;

          - вагітні жінки невідбуватимуть випробний термін при прийомі на роботу;

      - причиною звільненняспівробітника може стати розголошення службової таємниці, грубе порушенняправил техніки безпеки, недостатня кваліфікація (зараз керівник може звільнити співробітника лише за пияцтво, прогули йзлодійство);

       - трудовий тиждень небуде перевищувати 40 робочих годин, а при шкідливих умовах виробництва - 36годин.

При письмовій згодіспівробітника кількість годин може бути збільшено до 44-х. Але, в такомувипадку за кожну годину понаднормової роботи співробітнику будуть платити в трирази більше(сьогодніпонаднормовий тариф – в два рази вище звичайного).

      -  При необхідностіпрацювати з 22:00 до 6:00 оплата робочого часу зросте на30% (зараз - на 20%); 

       - Вводиться поняття гнучкогографіка і можливості роботи на дому .

Іншими словами,відпрацьований час все рівно буде фіксуватися, але основним критерієм за такихумовах стане якісне виконання роботи в строк. 

       - Чоловіки і жінки з рівнимдосвідом роботи і аналогічними обов'язками отримуватимуть однакові зарплати (Зараз це питання не регламентується);

        -  Керівникам дозволятьстежити за співробітниками за допомогою відеокамер (в КЗпП такого не прописано);

При цьому працівникиповинні бути попереджені про це, а камери забороняється встановлювати вприміщеннях, де відеоспостереження може принизити гідність людини. Наприклад, увбиральні.

          - Щорічну відпусткузбільшать з 24-х до 28-ми днів.

       - Обідня перерва тежбуде регламентована: не менше ніж 30 хвилин, але не більше двох годин. Крімтого, у новому проекті прописано, що працівник має право на короткі перервипротягом дня.

Також у проектіТрудового кодексу визначено поняття "робочемісце", питання правонаступництва щодо трудового законодавства у разізлиття чи поділу юридичної особи.  

Крім того, в ньомупрописано право на репатріацію(наприклад, якщо людина - моряк, роботодавець зобов'язаний повернути йогододому після плавання) і передбачено припинення трудових відносин за умови настаннянадзвичайних обставин (стихійного лиха, військових дій і т. д.).

Світ постійно змінюється, все навколорухається вперед. І той факт, що трудове законодавство України нарешті буде адаптоване,свідчить лише про впевнені кроки успішної побудови сучасного ринку праці.  

Останні записи