Одна з основних проблем, яка виникає через порушення габаритно-вагових норм під час здійснення вантажних перевезень, традиційно залишається деформація та руйнація доріг. Ця проблема виглядає катастрофічно, враховуючи те, що, наприклад, у 2024 році Уряд спрямував на ремонт та утримання доріг 17,1 млрд грн.

Для унеможливлення появи «перегрузів» на дорогах Міністерство розвитку громад та територій проводить ряд запобіжних заходів. Так, крім WIM-систем, які забезпечують автоматичне зважування вантажного автотранспорту в русі в режимі 24/7, щодня фахівці регіональних підрозділів Укртрансбезпеки реалізують систему заходів, спрямованих на розв'язання питання попередження та недопущення подальшого знищення доріг.

Якщо говорити про Київ, то фахівці Відділу державного нагляду (контролю) у Києві Укртрансбезпеки під час рейдових перевірок на вулицях міста Києва та територіально прилеглих автомагістралях (тобто поза межами зони габаритно-вагового контролю), виявляють транспортні засобів з ознаками порушення габаритно-вагових норм.

«Полювання на перегрузів»

Щоб краще було зрозуміло, як саме візуально можна виявити порушника габаритно-вагових норм, надам декілька інсайтів. Так, серед видимих ознак перенавантаження відносяться просадка вузлів та перевищення вантажем «понад борти». Варто додати, що не менш поширеним «скритим» порушенням є відсутність товарно-транспортної накладної.

Далі сценарії розвитку подій можуть бути різними і залежить від ступеня усвідомлення водієм невідповідності його діяльності чинному законодавству. В разі згоди супроводу транспортного засобу до зони габаритно-вагового контролю, проходить процедура зважування. В цьому випадку складаються всі необхідні документи на автомобільного перевізника і відправника вантажу, що встановлюють факт правопорушення.

Якщо водій не погоджується із проведенням законної процедури перевірки транспортного засобу, тоді відбувається встановлення блокувального пристрою на колеса вантажівки, внаслідок чого всі адміністративні матеріали складаються на водія.

Так склалось, що останній варіант розвитку подій значно переважає попередній. Через небажання водіїв нести відповідальність за здійснення правопорушення поширеними є випадки неадекватної поведінки водіїв: фізична втеча з місця подій, відмова в наданні документів, пред’явлення підроблених документів. Звісно, водіям слід пам’ятати, що така поведінка не сприяє пом'якшенню ситуації, а навпаки збільшує відповідальність, адже та сама підробка документів карається додатковими штрафами. Крім того, трапляються випадки крадіжки «блокувальників», що також тільки ускладнює ситуацію як для водія, так і для перевізника, адже наявність складених адміністративних документів надає всю необхідну інформацію про підприємство. В будь-якому випадку, згідно з чинним законодавством, настає відповідальність у вигляді штрафів.

Масштаб проблеми

Проблема в тому, що хоч Київ посідає друге місце по країні за кількістю блокувань та супроводжень, не дивлячись на штрафи та руйнування доріг, «перегрузів» на дорогах України менше не стає.

Так, з початку року співробітники Відділу державного нагляду (контролю) у м. Київ Укртрансбезпеки склали понад 700 актів перевірок вантажного транспорту на орієнтовну суму штрафних санкцій понад 12,5 млн грн. Кількість винесених постанов про застосування адміністративно-господарчих штрафів у Києві відносно перевізників вантажів – 3729 шт на суму 35,77 млн грн.

Кількість винесених постанов про накладання адміністративного стягнення за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної в місті Києві – 35.

Дані щодо складених актів про блокування/розблокування транспортного засобу в місті Києві – 92. Загальна кількість прийнятих рішень про супроводження автомобільного транспорту засобу в місті Києві – 123. Складено матеріали для суду у кількості 32 шт.

За результатами перевірок можна простежити небажання водіїв співпрацювати із нашими співробітниками під час рейдових перевірок на дорогах та дотримуватися чинного законодавства. Окремої уваги заслуговує тенденція ігнорування чинного законодавства перевізниками. Ні завеликі штрафні санкції, ні блокування транспортних засобів не перешкоджають їм надалі порушувати правила габаритно-вагових норм.

На жаль, на сьогодні не вистачає кадрового ресурсу на виявлення порушників під час здійснення вантажних перевезень. Тому важливо ще раз нагадати про необхідність нарощування кадрових ресурсів та WIM-комплексів для унеможливлення появи перегрузів на дорогах країни.