Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.06.2019, 09:49

Що таке меритократія і чому вона потрібна Україні

Міністр екології та природних ресурсів України (2014-2015)

На ідеологічний стовп меритократії у світі спираються численні партії. В Україні вони також є. Але часто пересічні громадяни називають такі ідеї утопічними

Насправді суть такої системи політичних відносин – досить проста і навіть необхідна для демократичної держави. 

Меритократія – це така система суспільних відносин, у якій особа оцінюється та отримує визнання в суспільстві виключно за особисті досягнення, а на владні посади обираються та призначаються виключно чесні та найбільш компетентні люди, незалежно від їхньої партійної належності, статі, етнічного чи соціального походження, релігійних переконань чи матеріального стану.

У цієї системи є кілька основних засад, які доводять, саме меритократія необхідна Україні. Серед них:

1. влада достойних – честь, компетентність, служіння;

2. максимальна свобода особи без шкоди для інших;

3. оцінка особи за здібностями та досягненнями;

4. рівні стартові можливості для всіх;

5. прозорість суспільних відносин;

6. справедливе суспільне визнання та винагорода особи;

7. культ здоров'я, знань, інновацій та традицій;

8. відповідальні громадяни;

9. відсутність корупції;

10. рівність перед законом;

11. вільне підприємництво;

12. продуктивна праця;

13. справедливі податки;

14. гідне життя для кожного;

15. справедлива суспільна конкуренція;

16. чисте довкілля.

Засноване на таких засадах меритократичне суспільство – це справедливе суспільство рівних можливостей та гідного життя для кожного, побудоване на принципі – від кожного по здібностях, кожному по заслугам, а нужденним по потребах (не плутати з соціалістичним принципом – від кожного по здібностям, кожному по труду – труд може бути неефективним, та з комуністичним – від кожного по здібностям, кожному по потребам – потреби у всіх різні).

Від кожного по здібностях означає, що кожен громадянин є вільним у виборі свого шляху, але повинен бути максимально ефективним та корисним для суспільства, займаючись діяльністю, яка забезпечує матеріально, розкриває потенціал людини та приносить задоволення і радість.

Кожному по заслугах означає, що всі громадяни мають займати в суспільстві статус та отримувати справедливу винагороду чи прибуток відповідно до особистої ефективності, досягнень та внеску в розвиток суспільства.

Нужденним по потребах означає, що суспільство турбується про співгромадян, які в силу різних причин мають особливі потреби (діти, молодь, інваліди, сироти, багатодітні родини, одинокі матері, пенсіонери, ветерани та інші), забезпечує їхні потреби на рівні гідного людини життя.

Останні записи