Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2013, 14:22

Про помічників адвоката

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Направив листа до Ради адвокатів України

Рада адвокатів України

Кловськийузвіз, 7, Літ. А, офіс 6, м. Київ, 01021                                      вул.Інститутська, 24/7, кв. 84, м. Київ, 01021

 

Щодо правового статусупомічника адвоката

 

У складі Адвокатського об`єднання «Головань іПартнери» з 1996 року на підставі укладених відповідно до закону контрактівпрацюють помічники адвокатів, які, зазвичай, мають намір отримати свідоцтво проправо на заняття адвокатською діяльністю.

Рада адвокатів України своїм рішенням від 01.0 6 .2013 № 123 затвердилаПоложення про помічника адвоката (далі за текстом – Положення).

Однак, норми Положення не враховують того, що помічникиадвокатів існували з моменту прийняття Закону України «Про адвокатуру» від19.12.1992. Зокрема, станом на 01.06.2013 у нашому об ` єднанні працювали (іпрацюють) декілька помічників адвокатів.

У той же час, згідно з п. 3.11. Положення, з01.06.2013, особа, яка не має посвідчення помічника адвоката встановленогозразку та дані про яку не внесено до Єдиного реєстру адвокатів України, не маєстатусу помічника адвоката та не має права виконувати пов ` язані із цим статусом дії.

Через відсутність у Положенні будь-яких норм та/або перехіднихположень, що регулювали б статус помічників адвоката, які вже працювали до і намомент набрання Положенням чинності, виникла ситуація правової невизначеностістосовно їх прав і обов’язків, а також стосовно виконання укладених адвокатами,адвокатськими об’єднаннями та адвокатськими бюро з помічниками адвокатаконтрактів.

Так само, виникла певна невизначеність і стосовноокремих питань зарахування таким особам стажу роботи на посаді помічникаадвоката та стажу роботи у галузі справа з 01.06.2013.

Враховуючи усе викладене вище, просимо Раду адвокатівУкраїни внести відповідні зміни та/або доповнення до Положення, передбачивши особливийпорядок та строки отримання посвідчення помічника адвоката для осіб якіпрацювали на цих посадах до 01.06.2013 або відстрочивши момент набраннячинності Положенням з метою одержання посвідчення помічника адвоката усіма бажаючими,за встановленою процедурою, без невиправданого зупинення виконання ними своїхбезпосередніх обов`язків.

Окремо просимо розглянути це звернення невідкладно, оскількипроблеми, викладені у ньому, мають системний характер та можуть негативновплинути на роботу усієї адвокатури в цілому.

 

Керуючий партнер                                                                                            І.В. Головань

Останні записи