Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.01.2013, 20:37

Не пройшло і чотирьох років...

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Адвокатське Об'єднання "Головань і Партнери" вітає засновників, керівників, головних бухгалтерів платників податків та фізичних осіб – підприємців із остаточним визнанням незаконним та скасуванням адміністративними судами України всіх рівнів пункту 1 Розпо

Адвокатське Об'єднання "Головань і Партнери" вітає засновників, керівників, головних бухгалтерів платників податків та фізичних осіб – підприємців із остаточним визнанням незаконним та скасуванням адміністративними судами України всіх рівнів пункту 1 Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 р.  N 757-р Про Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів)  .

Нагадуємо, пункт 1 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 р. N 757-р передбачав повноваження Державної податкової служби України по створенню і веденню електронного реєстру осіб, пов'язаних з платниками податків (засновників, керівників, головних бухгалтерів), на підставі даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, баз даних органів державної податкової служби, контролюючих та правоохоронних органів із зазначенням ідентифікаційних, реєстраційних та інші даних про таких осіб, а також інформації щодо виконання ними податкових зобов'язань.

Тобто, нормативним актом, який не мав статусу закону, передбачалося зібрання державною податковою службою інформації від правоохоронних та контролюючих органів про засновників і службових осіб всіх платників податків, включаючи СПД, та внесення такої інформації до реєстру осіб, пов'язаних з платниками податків.

22 січня 2013 р судова колегія Вищого адміністративного суду України поставила крапку у судовій справі 2а-12860/09/2670 про оскарження Адвокатським Об'єднанням "Головань і Партнери" (місто Донецьк, керуючий партнер Головань Ігор Володимирович) пункту 1 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 р. N 757-р "Про Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів) " залишивши своєю Ухвалою в силі рішення судів попередніх інстанцій: Постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 30.04.2012р., Ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 09.06.2011, якими, окрім задоволення інших позовних вимог, було визнано незаконним та скасовано вищевказану норму Пункту 1 Розпорядження КМ України від 1 липня 2009 р. N 757-р.

Ініціатори та автори адміністративного позову:

- Чорний Іван Тимофійович – адвокат Адвокатського об'єднання "Головань і Партнери".

- Головань Ігор Володимирович – керуючий партнер Адвокатського об'єднання "Головань і Партнери"

Супроводження в судових установах здійснював адвокат Галанський Денис Петрович.

В умовах, коли кількість рішень адміністративних судів на користь громадян та платників податків зменшується у справах за позовами до органів влади, тим більше до центральних органів влади, Адвокатське об'єднання "Головань і Партнери" вважає необхідним довести до відома всіх громадян прізвища суддів, які у справі по розгляду позову до Кабінету Міністрів зайняли принципову правову позицію, яка ґрунтувалася на нормах Конституції і законів України.

Постанова Окружного адміністративного суду України у справі 2а-12860/09/2670 від 30.04.2010р. якою визнано незаконними:

- пункт 1 Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 р. N 757-р Про Деякі питання адміністрування податків, зборів (обов'язкових платежів);

- пункти 2, 3 Розпорядження Кабінету Міністрів України "1120-р від 09.09.2009 "Деякі питання адміністрування податку на додану вартість"

Постановлена судовою колегією у складі:

Головуючий суддя: Пащенко К.С.

Судді колегії: Григорович П.О., Федорчук А.Б.

Ухвала Київського апеляційного адміністративного суду у справі 2а-12860/09/2670 від 09.06.2011, якою було залишено без змін Постанову Окружного адміністративного суду України від 30.04.2010р. ухвалена судовою колегією у складі:

Головуючий суддя: Сорочко Є.О.

Судді колегії: Борисюк Л.П., Собків Я.М.

Ухвала Вищого адміністративного суду України від 22.01.2013, якою залишені без задоволення касаційні скарги ДПА України та КМ України, а рішення попередніх інстанцій – без змін, ухвалені судовою колегією у складі:

Головуючий: А.Ф. Загородній

Судді колегії: С.В. Білуга, О.І. Гаманко

Також, необхідно нагадати що на стадії розгляду справи по першій інстанції до позову АО "Головань і Партнери" було приєднано пізніше поданий позов  Заступника Генеральної прокуратури України .

На стадії апеляційного перегляду справи представник Генеральної прокуратури намагався відмовитися від частини позовних вимог, в чому колегія апеляційного суду їм відмовила. На стадії касаційного розгляду справи представник Генеральної прокуратури підтримував позовні вимоги повністю.

Автор тексту адвокат Д.П. Галанський
Останні записи