Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.01.2012, 13:13

Заборона продажу лікарських засобів через мережу Інтернет

Адвокат, юрист

Заборона продажу лікарських засобів через мережу інтернет.

        Довший час уфармацевтичній галузі відбувалась дискусія щодо можливості продажу лікарськихзасобів (далі - ЛЗ) через мережу Інтернет. За і проти цього явища було багаторізних аргументів.  Кінець цій дискусіїпоставив наказ МОЗ України від 31 жовтня 2011 року №723 Про затвердженняЛіцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарськихзасобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами. (далі - наказ)

                Відповідно до п. 1.1 – 1.2 цьогонаказу, Ці Ліцензійні умови розроблені відповідно до Законів України"Основи законодавства України про охорону здоров'я", "Пролікарські засоби", "Про ліцензування певних видів господарськоїдіяльності" та встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні таінші вимоги для провадження господарської діяльності з виробництва лікарськихзасобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Дія цих Ліцензійних умов поширюється на всіх суб'єктівгосподарювання - зареєстрованих в установленомузаконодавством порядку юридичних осіб незалежновід їх організаційно-правової форми та форми власності, які провадятьгосподарську діяльність, пов'язану з виробництвом лікарських засобів,оптовою, роздрібною торгівлеюлікарськими засобами, а також на фізичних осіб - підприємців, які провадятьгосподарську діяльність у зазначеній сфері (далі - суб'єкт господарювання).

У разі якщо суб'єктгосподарювання провадить зазначений вид господарської діяльності не в повномуобсязі, а частково, Ліцензійні умови поширюються на суб'єкта господарювання вчастині, що встановлює вимоги до провадження господарської діяльності,зазначеної в ліцензії. У ліцензії вид господарської діяльності, який провадитьсуб'єкт господарювання, зазначається повністю або частково.

У п. 2.6. наказувказано, що торгівля лікарськимизасобами здійснюється виключно через аптечні заклади, крім випадків,передбачених підпунктом 3.5.2 пункту 3.5 розділу III цих Ліцензійних умов. Аптеката її структурні підрозділи, аптечний склад (база) є закладами охорониздоров'я.

Забороняється дистанційна (через мережу Інтернет)торгівля лікарськими засобами, а також продаж лікарських засобів поштою тачерез будь-які заклади , крім аптечних, та поза ними,крім випадків, передбачених підпунктом 3.5.2 пункту 3.5 розділу III цихЛіцензійних умов.

Отже,МОЗ України своїм наказом однозначно заборонило всім суб’єктам господарювання здійснюватипродаж ЛЗ через Інтернет. Проте з іншої сторони як вказано, у п. 1.2 наказу вінпоширюється на виключне коло осіб, і особи на яких не поширюється цей наказ немають заборони здійснювати торгівлі ЛЗ через Інтернет. За принципом, що незаборонено, то дозволено можуть діяти певні суб’єкти.

                Необхідно зауважити, що данийнаказ МОЗ України є підзаконним актом, і не є законом України. На час публікаціїцієї статті немає жодного закону України, який би містив заборону продажу ЛЗчерез мережу Інтернет.

Останні записи