Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.03.2013, 20:16

Фрілансер: оподаткування доходів

Адвокат, юрист

Залежно від певних обставин та розміру гонорарів фрілансери рано чи пізно задумуються, а що із податками? До мене вже зверталось декілька осіб, фрілансерів із описом ситуації та питанням, а що із податками, які штрафи і тому подібно.

Українськезаконодавство не містить терміну «фрілансер», а тому звернемось до Вікіпедії. Фріла?нсер (англ.  freelancer , вільний  митець )— вільнонайманець, який сам шукає собі проекти, може одночасно працювати надекілька фірм. В Україні фрілансерами переважно називають людей, що виконуютьбудь-яку роботу через мережу  інтернет   віддалено.

            Як правило коштифрілансери отримують кошти на рахунки у банку інколи на електронні гаманці.Залежно від певних обставин та розміру гонорарів фрілансери рано чи пізнозадумуються, а що із податками? До мене вже зверталось декілька осіб,фрілансерів із описом ситуації та питанням, а що із податками, які штрафи ітому подібно. Не вірете? На різних форумах у мережі Інтернет часто піднімаютьсятакі питання і обговорюється ця проблема. Навіть податкова служба Українизацікавилась фрілансерами та їх електронними гаманцями, ось одна із статей.

            Кожна ситуація єіндивідуальною, але я опишу дві найбільш стандартні ситуації.

Перший варіант. Фрілансер робить по одинокі проекти (1 – 2 на місяць,квартал) для замовників із України або закордону, як правило це додатковийдохід до основного зарплати, кошти отримує або на рахунок у банку в т.ч. карткубанку або на електронний гаманець звідки виводить на рахунок у банку.

Що робити із податками ???

Найперше визначимось, чи ваша діяльність є підприємництвом ?

Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власнийризик господарська діяльність , що здійснюється  суб'єктами господарювання   (підприємцями) з метою досягненняекономічних і соціальних результатів та одержання  прибутку . (ст.. 42 господарського кодексу України)

Якщо ви надаєте послуги ( а саме це найчастіше і роблять фріласнери) виможете їх надавати як Фізична особа – підприємець (інколи називають приватнийпідприємець – далі по тексту ФОП) або як фізична особа.

Поняття систематична у ст. 42 ГК України є не визначеною, а тому 1 -2пректи на квартал, це не ще не підприємництво. Проте Кодекс про адміністративніправопорушення містить статтю, про накладення штрафів при здійсненніпідприємницької діяльності без реєстрації ФОП. З іншої сторони ФОП чи ФОвпливає на ставку податку (розмір % податку – про це нижче)

Є і інша сторона медалі  -зареєструвавши ФОП треба подавати звіти, платити податок та єдиний соціальнийвнесок.

З іншої сторони – Цивільний кодекс України надає право особі надаватипослуги на підставі договору.

Я рекомендую так, якщо у вас 1 – проект у звітному періоді (кварталі) –то реєструйте ФОП так спокійніше спати перед контролюючими органами в т.ч.податковою. (нижче наведу деякі цифри щоб розуміти про економічну сторонусправи)

Отже, якщо ви не зареєстровані ФОП, але бажаєте платити податки – щобспати спокійно, то необхідно:

-       Подаватищорічно декларацію про доходи – подається до 1 травня за звітним (за 2012 рікподається до 01 травня 2013 року),

-       Якщо вамплатись кошти юридична особа із України, то податки із нарахованих вам коштів –оплачує ця юридична особа (і ці кошти вам не потрібно декларувати у декларації)

-       Якщо вамплатить кошти фізична особа із України, то податки із нарахованих вам кошівоплачуєте ви самостійно (і ці кошти вам треба декларувати у декларації)

-       Якщо вамплатить кошти юридична особа із закордону України (нерезидент) або іноземець,то податки із нарахованих вам кошів оплачуєте ви самостійно (і ці кошти вамтреба декларувати у декларації).

Щодо розміру податків – стандартна ставка податкустановить 15% від суми доходу, проте на суму що перевищує 10 мінімальнихзарплат (10 * 1147 грн = 11 470 грн) ставка податку становить 17%.

Податок платиться після подання декларації.

Фізична особа не платить єдиного соціальноговнеску. (детальніше про нього нижче)

 

Другийваріант. Фрілансер робить частопроекти (1 – 2 на тиждень) для замовників із України або закордону, як правилоце основний дохід, кошти отримує або на рахунок у банку в т.ч. картку банку абона електронний гаманець звідки виводить на рахунок у банку.

            В такому випадку вам однозначно треба реєструватися ФОП.При реєстрації ФОП Вам необхідно зареєструватись на єдиний податок, найкраще на3 групу (до 20 найманих осіб, до 3 мільйонів дохід, можливість працювати ізюридичними особами). Податок ви оплачуєте від суми тої яку отримали на рахунок(кошти на електронний гаманець не варто отримувати, бо всі рахунки приватногопідприємця діють після їх реєстрації у податковій, єдиний випадок якщоелектронний гаманець підв’язаний до рахунку у банку який у свою чергузареєстрований у податковій).

            Ставка податку становить 5% від суми коштів, яку виотримали на рахунок. Податок ви оплачуєте що квартально, так само що квартальноподаєте звіт до податкової. Крім цього що квартально оплачуєте єдинийсоціальний внесок до пенсійного фонду (мінімальна зарплата (1147 грн) * 34,7% =приблизно 400 грн).

            Якщо ви надаєте послуги за кордон (іноземним фірмам абоіноземцям), то кошти ви отримуєте як правило у валюті. Відповідно до постановНаціонального банку України, 50% від суми валюти ваш банк одразу переведе угривню за курсом НБУ, другу половину банк переведе на гривню за вашою вимогою,банк не видасть вам валюти готівкою, податки із таких гонорарів ви платитивиходячи із курсу НБУ на день отримання готівки.

            Крім цього, для отримання коштів вам необхідно буденадати до банку контракт та акт наданих послуг, без цих документів банк незарахує кошти на ваш рахунок. І ще один момент, якщо різниця між наданнямпослуг та отриманням коштів більше 90 днів, то із вас буде стягнуто пеню закожний день прострочки (є моменти юридично як не допустити сплати пені). Крім цього, якщо сума більше15 000,00 грн. оплати одноразово, то банківська установа зобов’язана провестидії щодо ідентифікації клієнта та встановити чи такі дії не є легалізацієюдоходів.

Повторюю,що дані варіанти є типовими, а на практиці дуже часто бувають нюанси.

Останні записи