Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2017, 14:45

Комерція та Google Play, це просто

Адвокат, кандидат юридичних наук

Google Play є сервісом, що дозволяє поширювати продукти серед кінцевих користувачів. Як це зробити та що необхідно врахувати?

Google Play є сервісом, який, як відомо, розроблений та управляєтьсязнаною корпорацією. Сервіс дозволяє кінцевим користувачам знайти щось кориснета цікаве, а на підставі відповідного договору дозволяє зареєстрованим розробникампоширювати продукти серед кінцевих користувачів. Для розповсюдження свогопродукту Вам, як розробникам, необхідно мати відповідний акаунт та дійснийплатіжний рахунок, який надається уповноваженим партнером з опрацюванняплатежів.

На сьогодні, аудиторія Google Play складає більшеодного мільярду користувачів, іншими словами приблизно кожний сьомий житель планетиє, щонайменше, користувачем ресурсу. Додатки, ігри, книги, музику та фільми –все це кожний із нас може придбати в додатку Google Play на платформі Android . Однак, сьогоднімова піде про розробників та для розробників мобільних додатків і, звісно, всіхінших кому цікава дана тема.

Статистика.

Як говорить статистика яка, яквідомо, річ уперта, станом на 26.11.2017 року кількість  Android додатків, які доступні на ринку складає більше 3,5 млн.,з яких платних додатків 6,3 %. Відмітимо, що додатки «низької якості» складають13%. За інформацією AppBrain , в середньому за перші 10 тижнів, що додаток знаходитьсяв Google Play лише 1 % додатків отримуєбільше 50 тис. завантажень, до 5 тис. завантажень мають 6 % додатків та до 500разів завантажується 19 %. На 23 тиждень 50 тис. завантажень мають 3% додатків,більше 5 тис. – 13% та більше 500 – 34 % додатків.

На що звернути увагу? Основні аспекти співпраці.

В Україні проводитьсяреєстрація розробників та продавців, що відкриває певні можливості длянаціонального ІТ-ринку. Дистриб’ютором Google Play в Україні є компанія Google Commerce Limited , яка і забезпечує поширення Вашого продукту на території держави. Політика Google та Правилапродажу контенту в додатках зазначають, продавати контент в додатках,опублікованих в Google Play , дозволяється лишев державах, де підтримується реєстрація продавців. Однак, відмітимо, що платнідодатки можуть бути опубліковані розробниками не з усіх держав. На відміну відмешканців США, українці, як і представники ряду держав, не можуть користуватисявсіма можливостями сервісу. В Українікористувачі можуть завантажувати з Google Play безкоштовні додатки, які не мають платного контенту таплатні додатки або додатки з платним контентом. 

Розробник надає компанії Google   невиключну та дійсну по всьому світу ліцензіюбез виплати роялті на копіювання, показ, аналіз та використання продуктів узв’язку з розміщенням продуктів в Google Play ; маркетингом пристроїв та сервісів, які підтримуютьвикористання продукту; удосконаленням Google Play та платформи Android ; перевіркою на відповідність умовам договору та правиламякі діють між розробником та компанією Google . Розробник гарантує, що він є власником всіх прав наінтелектуальну власність по відношенню до продукту, а у випадку використанняматеріалів третіх осіб – гарантує, що має право поширювати такі матеріали вскладі свого продукту.

Звертаю увагу, що призакінченні строку дії договору компанія Google припинить поширення Вашого продукту, але може зберігатийого та використовувати його копії з метою підтримки Google Play та платформи Android . Розробник надає користувачу невиключну та діючу повсьому світу безстрокову ліцензію на виконання, показ та використання продуктуна своєму пристрої.

З питань, пов’язаних знедоліками роботи доступних на сервісі додатків, покупці звертаються дорозробника, який несе одноособову відповідальність за технічну та іншупідтримку своїх продуктів, та врегулювання всіх претензій. Google звільняється відбудь-якої відповідальності. Розробник на сторінці опису продукту має вказуватиконтактну інформацію та слідкувати за їх актуальністю. Так, за наявноюінформацією користувачі можуть до Вас, як до розробника, звертатись запідтримкою, в тому числі, і з юридичних питань.

Розробник несе відповідальністьза завантаження продукту в Google Play , надання інформації користувачам про продукт, технічноїпідтримки та точних відомостях про права доступу, які необхідні продукту дляроботи на пристрої користувача.

Ціноутворення. Виплати. Повернення коштів.

Для того, щоб Вам, якрозробнику, отримувати кошти за плоди своєї праці, Ви маєте зареєструватиплатіжний акаунт шляхом укладення окремого договору з партнером по опрацюваннюплатежів, яким є уповноважена компанією Google організація. Окремо зазначу, що у випадку, коли партнерз опрацювання платежів надав розробнику платіжний акаунт до того, як розробникбув зареєстрований в Google Play в якостірозробника,  то умови договору пропоширення програмних продуктів мають пріоритетне значення над умовамивикористання платіжного акаунту.

Вартість Вашого продукту Вивизначаєте самостійно, однак Google може додати податкове навантаження в запропоновану Вамиціну, загальна вартість і буде відображена кінцевим користувачам. Відмітимо, що Google надає Вамможливість встановлювати ціну в іноземній валюті, але у такому випадку компаніяне несе відповідальності за точність валютного курсу. Наголошую, що кожнапокупка оформлюється окремим договором з відповідним представником Google .

Національний продавець маєможливість за допомогою Play Console пропонуватиціну в декількох валютах. За такихобставин, ціна на додаток який продається в Україні в   Google Play буде вказано в гривні. В національній валюті користувачіз України і будуть оплачувати покупку, але Ви, як продавець, будете отримувати платіж в валюті, установленій в Google Play , погодьтеся,досить зручно. Гроші перерахуються на Ваш банківський рахунок, в установленій вплатіжному профілі валюті, яка співпадає з валютою Вашого профілю або рахунка вмісцевому банку. Якщо покупець оплатив в іншій валюті, аніж та, що вказана у Вашому профілі, платіж конвертується за поточним обміннимкурсом. Конвертація відбувається в момент оплати замовлення.

В ситуації коли покупецьвідміняє підписку або просить повернути кошти за оплачене замовлення, Ви цеможете зробити в Play Console . Ви, як продавець, встановлюєте свої правила поверненняплатежів, однак, для товарів Google Play не передбачається приватного повернення платежів.  Переважно функції продавця доступні в Play Console лише власнику облікового запису. Однак, власник можетенадати доступ до облікового запису і іншим особам, наприклад, учасникампроекту.

Якщо коротко, власник облікового запису має більш широкі права в порівнянніз користувачем. Виключним правом власника облікового запису є можливістьзв’язувати свій облікових запис з платіжним профілем з метою продажу додатківта можливість змінювати інформацію стосовно налаштувань оплати в Play Console .

Користувач, отримуючи заданий власником рівень доступу до Play Console , може отри мувати дозвіл на доступ до всіх або частинидодатків, перегляд фінансових звітів та звітів про продаж, керуваннязамовленнями.

Google має право повертати покупцю повну вартість продукту абоплатежу всередині додатку від імені розробника, якщо покупець запитуєповернення коштів в будь-який момент після придбання. В інших випадках,повернення коштів відбувається у відповідності до правил партнера з опрацюванняплатежів. Повернення коштівскасувати неможливо. Після повернення коштів Google компенсує операційних збір. Так, за продаж додатків таконтенту в Google Play стягується комісія в розмірі 30% (партнерська плата запоширення контенту та операційні збори). Ви, як продавець отримуєте 70 % відсуми, яка була перерахована покупцем. З 1 січня 2018 року, комісія за платежі абонентів зі стажем більше 12місяців складатиме, замість 30 % - 15%. Отож, як бачимо, лояльністьвинагороджується та мотивує до подальшої співпраці.

 

Останні записи