Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.09.2022, 12:21

До Міжнародного Дня грамотності: чому фінансова грамотність українців є надважливою зараз?

Голова Правління MetLife в Україні

8 вересня відзначали міжнародний День грамотності – чи не єдиного шляху сучасної людини до свободи. Тож сьогодні – про те, як фінансова грамотність кожного допоможе вибудовувати незалежність держави.

За сучасним визначенням, грамотність як така не зводиться до банального вміння читати і писати. Вона складається з усіх необхідних знань та навичок, які дозволяють людям свідомо брати участь у житті суспільства. І фінансова грамотність не є виключенням. Саме вона дозволяє нам усвідомлено керувати своїм добробутом, здобувати фінансову незалежність, а отже – будувати заможну і стійку економіку нашої держави.

В останні 20 років проведено чимало досліджень, які підтверджують цю тезу: високий рівень фінансової грамотності корелює з економічним зростанням і добробутом суспільства. Водночас, ці виміри та спостереження не стосуються воєнних часів. Крім того, цей зв’язок не визначає однозначно, чи є  фінансова грамотність громадян причиною, або все ж таки наслідком високого добробуту. Тому сьогодні я спробую дати прості відповіді на питання: навіщо це нам, українцям? Заради чого кожному громадянину і державі в цілому варто докладати зусиль для підвищення фінансової грамотності? Особисто я впевнена, що точно є, заради чого. Адже грамотність відкриває нам чимало  конструктивних можливостей, які існують навіть сьогодні, і які важливо не упустити.

Можливість ОБИРАТИ

Як випливає з визначення фінансової грамотності, її достатній рівень дозволяє людині приймати усвідомлені рішення щодо своїх власних фінансів. Але ж маємо пам’ятати, що фінанси у широкому розумінні – це наявні ресурси в розпорядженні людини. Ресурси включають не лише гроші, а й наш час, особисті та фахові компетенції, стан здоров’я, а вже після цього – наявні статки.

Грамотне управління власними ресурсами робить людину більш вільною. За мирних часів це важливо для власного розвитку або комфорту: наприклад, сформована фінансова «подушка» дозволяє пошукати для себе нову та більш цікаву професію, відкрити власну справу, не боятися втратити поточне джерело доходу, якщо робота нас не влаштовує.

У сьогоднішніх обставинах фінансово освічена людина може як мінімум провести «аудит» власних ресурсів і, наприклад, обрати ту сферу діяльності, в якій її робота буде найкориснішою для підтримки та відбудови держави. Економіку України фактично не переведено на воєнні рейки, але, якщо ця війна буде затяжною, так чи інакше перехід має відбутися. І навіть потім, після перемоги, потрібно буде спрямувати зусилля на відбудову. У цих умовах варто мати відповідь на питання: де я принесу найбільшу користь? Чим я маю займатися, як витрачати свій час, куди спрямувати зусилля, щоб це мало максимальний ефект для мене, моєї родини та моє країни?

Можливість ПОДБАТИ про себе

Воїни ЗСУ віддають свої життя за те, щоб кожен у нашій незалежній державі жив довго, виховував дітей, будував щасливе життя. Необхідною умовою для цього є здоров’я кожного українця.

Сьогодні Україна, попри всі економічні та організаційні складнощі, продовжує втілювати медичну реформу. При цьому варто пам’ятати, що будь-яка система охорони здоров’я – це, перш за все, захист найбільш вразливих категорій населення. Саме на них у держави має вистачати коштів, але наразі, враховуючи всі видатки воєнного часу, це є надважкою задачею. 

І тут ми підходимо до непростого питання: чи є можливість у наших співгромадян самостійно оплачувати своє лікування? Адже витрати на медичну допомогу можуть сягати захмарних сум, а враховуючи, що під час хвороби може частково або повністю втрачатися працездатність… Та виявляється, що фінансово освічені українці знають і користуються, наприклад, інструментами страхового захисту здоров’я – не обтяжуючи ані власний родинний бюджет, ані державу.

Можливість ВТІЛЮВАТИ мрії та плани

Саме ця можливість завжди була однією з головних, заради яких людина прагне мати фінансові статки й узагалі цікавиться фінансовою тематикою. Адже гроші як такі небагато чого варті, вони – лише інструмент для втілення наших прагнень. 

Мрії та бажання суттєво змінились у воєнні часи. Якщо раніше це нерідко були матеріальні речі, подорожі, засоби для комфортного життя, то зараз маємо головну мрію – перемогу. При цьому фінансово грамотні люди навіть у воєнні часи здатні бачити більш чітку картину того, що відбувається з економікою, тож  можуть інвестувати гроші або підтримувати проекти саме в тих сферах, які дійсно є пріоритетними для перемоги.

Водночас, не меш важливою метою і мрією для багатьох українців залишається майбутнє наших дітей. Саме заради нього наразі мільйони українських жінок лишаються за кордоном, перебудовують власне життя і життя своїх родин.  Обрати країну тимчасової міграції, формат навчання, обрахувати вартість перебування за кордоном, спланувати доходи й видатки – щоб зусилля не виявились марними, потрібні чималі фінансові знання. Без них неможливо ухвалити відповідальні рішення, забезпечити фінансову спроможність у цей непростий період.

 Можливість ДОПОМАГАТИ

Масове волонтерство, перерахування коштів на допомогу ЗСУ стало справжньою візитівкою українців. І тут є важлива складова, про яку треба пам'ятати: по-справжньому може допомогти лише той, у кого є на це відповідний ресурс. Крім того, такий ресурс має відновлюватись. Бо якщо людина віддає останнє, невдовзі вона сама потребуватиме допомоги.

Це правило працює і в іншому напрямку: чим більше людей навчиться здобувати і примножувати свої ресурси, самостійно дбати про свій фінансовий стан, тим менше вони потребуватимуть сторонньої допомоги. І тим більше ресурсів можна буде спрямувати на оборону та відбудову держави.

До речі, ми бачимо яскраві підтвердження такого правила саме в нашій галузі, на ринку life-cтрахування. Чимало представників нашої індустрії, досвідчених страхових брокерів та фін консультантів, стали активними волонтерами, заснували власні благодійні ініціативи. Чому? По-перше, завдяки своїй справі вони досягли певного ступеню фінансової свободи, забезпечили собі достатні особисті накопичення, майбутню пенсію, страховий захист здоров’я. По-друге, вони мають потрібні фінансові знання та навички: знаються на формуванні фондів, управлінні грошима, ризик-менеджменті. Їх компетенції сьогодні стали затребуваними не лише у професії, а й у суспільному житті.

На завершення хочу побажати кожному, хто поки не відчуває себе достатньо фінансово освіченим та незалежним, знайти свій власний шлях до цього стану, а також сили й натхнення, щоб прямувати ним попри всі складнощі. Більше того, саме складнощі часто дають нам додатковий запас міцності. Тож мусимо використати його, щоб разом зміцнити нашу незалежну Батьківщину.

А я, зі свого боку, буду продовжувати публікувати поради щодо фінансової грамотності для різних груп українців. Бо ділячись знаннями та досвідом ми працюємо на нашу Перемогу!

Останні записи