Страхування сьогодні вже стало звичною частиною нашого життя для всіх, хто бажає захистити власну безпеку, майно та бізнес. Але що робити, коли страхова компанія відмовляється виплатити відшкодування? Хто правий, а хто винен? Чи завжди вирішення спору одразу в судовому порядку — ефективне? Так багато питань і так мало відповідей! 

У цій статті я розповім про те, як захистити свої інтереси та отримати законні виплати за страховими випадками.

Підстави відмови в страховій виплаті:  що говорить законодавство

Почнемо з того, що страхові компанії дійсно мають право відмовити у виплаті страхового відшкодування, якщо для цього є підстави. Та чи завжди така відмова законно обґрунтована? На жаль, у разі страхового випадку страхувальник нерідко зіштовхується з протидією з боку страховика в питанні здійснення страхової виплати з тих чи інших причин.

Це й не дивно, адже кожна сторона спору має на меті захистити свої права та законні інтереси в спосіб, не заборонений соціальними й правовими приписами. 

Відтак, підставами для відмови у виплаті страхового відшкодування, відповідно до положень ст. 26 ЗУ«Про страхування» є:

— Навмисні дії страхувальника або особи, на користь якої укладено договір страхування, спрямовані на настання страхового випадку;

— Вчинення страхувальником — фізичною особою або іншою особою, на користь якої укладено договір страхування, умисного злочину, що призвів до страхового випадку;

— Подання страхувальником свідомо неправдивих відомостей про предмет договору страхування або про факт настання страхового випадку;

— Отримання страхувальником повного відшкодування збитків за майновим страхуванням від особи, винної у їхньому заподіянні;

— Несвоєчасне повідомлення страхувальником про настання страхового випадку без поважних на це причин або створення страховикові перешкод у визначенні обставин, характеру та розміру збитків Інші випадки, передбачені законом.

Умовами договору страхування можуть бути передбачені інші підстави для відмови в здійсненні страхових виплат, якщо це не суперечить закону:

— Подія не є страховим випадком (перелік ризиків і перелік виключень);

— Порушення страхувальником умов договору чи обов’язків, передбачених договором;

— Ненадання документів, передбачених договором;

— Порушення страхувальником норм, правил, техніки безпеки.Тож перевірте, чи були вами допущені вказані порушення, передбачені в законодавстві чи в договорі. Якщо з вашої сторони все було зроблено законно, у вас зберігаються шанси на отримання страхової виплати за результатами розгляду спору.

Як може допомогти досудовий порядок вирішення спору

Ну ось, цей страховий випадок настав, а страхувальник не заплатив відшкодування. Що робити далі? Логічно буде одразу звернутися до суду, але не поспішайте — спробуйте владнати конфлікт у досудовому порядку. Ми наполягаємо на формуванні якісної та аргументованої правової позиції разом зі своїм адвокатом, аби страховик відразу зрозумів, що шанси виграти суд у нього мінімальні.

Найбільш прийнятним є вирішення конфлікту безпосередньо самими сторонами шляхом проведення переговорів, досягнення взаємних компромісів або звернення до керівництва страхової компанії зі скаргою чи зі застосуванням медіації.

Медіація — це досудова та позасудова процедура врегулювання конфлікту шляхом переговорів сторін конфлікту (спору) за допомогою одного або декількох медіаторів.

Такий спосіб — чудова можливість виступити нейтральним посередником у  конфлікті, неупереджено вивчити матеріали справи та досягти співпраці з іншими сторонами. Цей процес гарантує конфіденційність, гнучкість та добровільність для обох сторін.

Медіація застосовується до звернення до суду:

— замість звернення до суду;

— під час судового розгляду справи;

— на стадії виконання судового рішення;

Стадія переговорів теж важлива: комунікуйте з менеджерами страхової, домовтеся про компромісну виплату, адже це простіше, ніж судовий спосіб врегулювання страхового спору, який пов’язаний передусім зі складною формальною процедурою, надмірними судовими витратами й витраченими часом і нервами.

Також, у  випадку, коли страхова компанія не виконує взяті на себе зобов’язання за договором страхування, страхувальник має право звернутися до Національного банку України, МТСБУ чи Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Для максимального результату рекомендуємо обрати наступну стратегію:

— Спробуйте самостійно з’ясувати причини випадку та залучити третіх осіб (експертів, фахівців, аджастерів, представників компетентних органів);

— Проаналізуйте документацію, яка надається при страхуванні та на вимогу страховика;

— За необхідності надайте додаткові документи та інформацію, які підтверджують законність ваших вимог;

— Здійсніть листування зі страховиком із метою надання пояснень.

Варто пам’ятати, що в разі виникнення будь-яких процесуальних проблем та для збільшення шансів на подальшу перемогу в суді, варто заручитися допомогою кваліфікованого спеціаліста, який допоможе розв’язувати питання, пов’язані з відшкодуванням страхових виплат!