Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2018, 16:15

Її Величність Швачка

Громадська діячка, Президент Національного партнерства в легкій промисловості України

Цікаво, в наш час в Україні в легкій промисловості важливим є не стільки бренд, продукт, ідея, виробничі потужності чи навіть інвестиції! Самим важливим фактором є робітничий потенціал.

Цікаво, в наш час в Україні влегкій промисловості важливим є не стільки бренд, продукт, ідея, виробничіпотужності чи навіть інвестиції! Самим важливим фактором є робітничийпотенціал.

Враховуючи те, що сьогодні біля 60світових брендів шиються в Україні по давальницьких схемах, зараз в військовийчас необхідно багато військової форми, шалений бум на нові дизайнерські бренди,-  роботи в галузі вистачає.

Така неймовірно популярнапрофесія дизайнер одягу, скільки модних тусовок, показів! І всі по колу шукаютьмайстрів, конструкторів та технологів. Все рухається по ритмічній спіралі: всівсіх знають, бо колись хтось з ким працював, персонал часто переманюють, томущо дефіцит кадрів, а  людині притаманношукати кращої долі.

Впливовим фактом є зарплата, якав галузі по Україні коливається від 4 до 18 тис гривень. В промислових містах,таких як Хмельницький, Харків, Одеса, Львів переважно працюють цехи від 20-50працівників на потоках. Вже майже не залишилось тих величних монстрів, на якихпрацювали сотні працівників. Умови праці досить сприйнятливі: тепло, світло,сучасне обладнання. Хоча серед невеличких дизайнерських брендів є тенденціяспівпраці з надомницями - майстрами, які беруть роботу до дому.

Нещодавно  поспілкувалась з одним із наших технологів,який працював на німецькому заводі в Марокко. Я декілька днів була підвраженням від почутого. «Европейські цінності» з німецькою пунктуальністю насучасній фабриці у використанні  дитячоїпраці! Діти від 8 до 14 років, які працюють на потоках та мають такі ж норми,як і дорослі!  Найменша провина,запізнення на 2 хвилини – звільнення.  Самецікаве, що наші заробітчани працюють на таких фабриках в Європі чи іншихкраїнах, в неймовірних умовах, часто руйнуючи свої сім’ї та долі за кошти, якіможна заробити і в Україні. Так, працюючи більше ніж 8 годин і звичайно не увсіх професіях і не у всіх регіонах. Але переважно в легкій промисловості самекваліфіковані швачки зараз дорожче золота. 

Серед багатьох професій дляжінки, саме вміння шити, ніколи не залишить її чи її родину голодною. Це неозначає, що треба постійно на когось працювати. Можна отримавши досвід,відкрити невеличку справу у вигляді ательє по ремонту  чи пошиву одягу для клієнтів, брати невеликіпартії до дому, суміщаючи зручний графік із доглядом за родиною. Та як би тамне було, саме цю професію ми готові підвести на п'єдестал,  для нас вона справжня «Її Величність Швачка». Статуеткуз таким написом отримують переможці всеукраїнського конкурсу «ПРОРИВ ЛЕГКОЇПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ», який цього року пройде в Харкові - столиці нашоїгалузі.  Цей проект був створений дляпопуляризації цієї професії, професійно-технійчної освіті, облагороджуванняробочих професій в суспільстві  та вжетри роки відкриває нові грані талантів та безліч можливостей для співпраці.

На сьогодні дипломи про вищуосвіту за спеціальностями, яких є профіцит на ринку праці, впевнено відстаютьвід цінування професійних навичок та вмінь.  Досить швидко можна отримати робочу професію, впевненостати на ноги та  при бажанні вдосконалюватисьта вчитись далі.

Я особисто впевнена, що кожнадівчинка, яка мріє про долю відомого дизайнера, має розпочати  з того, щоб самій навчиться шити. Тільки такпри наполегливій праці через певний час вона відчує на своїй голові коронууспіху!

Останні записи