Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.06.2017, 22:17

Справжнє лідерство: приклади батьків-засновників США для України

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Азербайджані

Сучасній Україні критично не вистачає нового справжнього лідерства. Лідерства в усьому, в першу чергу в реформах та створенні інституційно нової системи держуправління більш ефективної та спроможної давати гідну відповідь на виклики.

СучаснійУкраїні критично не вистачає нового справжнього лідерства. Лідерства в усьому,в першу чергу в реформах та створенні інституційно нової системи держуправліннябільш ефективної та спроможної давати гідну відповідь на виклики.

Говорячипро справжє лідерство, для мене абсолютно зрозуміло, що це, у першу чергу,відповідальність, помножена на служіння заради досягнення високий цілей тараелізації місії. В данному випадку цілі і місія мають надихати не лише лідера,а й команду. Про місії та цілі я хочу поміркувати в голос у цій колонці.

Унікальнимісторичним прикладом лідерського служіння спільним цілям та реалізації місії єбатьки-засновники ( Founfing Fathers ) Сполучених Штатів Америки, які взяли відповідальністьта проявили лідерство у переломний момент історії Нового Світу і створилиуспішну державу, приклад якої надихає не одне покоління людей в різних куточкахземної кулі.

Історикивиділяють 7 найважливіших батьків-засновників, давайте їх усіх назвемо поіменно:Джордж Вашингтон – головокомандувач американськими військами під час війни занезалежність та Перший Президент США; Томас Джефферсон – співавтор Деклараціїнезалежності США та Третій Президент США; Джон Адамс - співавтор Деклараціїнезалежності США та Другий Президент США; Джеймс Медісон – розробникКонституції США та Четвертий Президент США; Олександр Гамільтон – філософ,конституційний адвокат, лідер партії федералістів; Бенджамін Франклін –один  зідеологів Американськоїрефолюції, вчений та політичний діяч; Томас Пейн – видатний публіцист, якогозараз би назвали блогером та лідером громадської думки; Джон Джей – дипломат таПерший голова Верховного Суду США.

Сімдуже різних особистостей, для яких вищою життєвою місією стало сворення новоїнезалежної країни вільних людей. Справжє лідерство у дії. Зайвим було бговорили про непростий шлях державотворення в США, починаючи від Бостонськогочаювання  і завершуючи створеннямФедеральної Резервної Системи. Існують гіпотези, які говорять про змову мосоніві таке інше. Я не вірю в конспірологічні теорії, а вірю в справжє лідерство іточно знаю, що такому лідерству сприятиме усе для досягнення успішних результатів.Перша країна в світі за розмірами ВВП, найбільша кількість НобелевськихЛауреатів, найсильніша армія та багато інших фактів про суперкраїну, самеіснування якої залежело від конкретних людей та їх рішень. Це зараз здається,що США були завжди, але це не так. Все могло бути інакше без лідерства таслужіння конкретних людей, прізвища яких я назвав вище.

ВПівденній Дакоті біля міста Кістоун в США є Національний меморіал Гора Рашмор,в гірській породі якої висічені 18-ти метрові голови чотирьої Президентів США,двоє з яких назавжди залишаться у пам яті американців як батьки-засновники – це Джордж Вашингтонта Томас Джефферсон. Про те чи буде колись в Україні свій пантеонбатькам-засновникам і хто двоє інших Президентів меморіалу гори Рашмор поміркуєморазом у наступній колонці.

Останні записи