Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.09.2017, 16:31

Мета уряду - повна енергетична назалежність України

Народний депутат України VII, VIII скликань

Забезпечення енергонезалежності України, без сумніву, є одним зі стратегічних завдань держави. Уряд на чолі Володимиром Гройсманом веде послідовну та системну політику у даному напрямі. В країні паралельно розвивається сфера відновлювальної енергетики,

Забезпечення енергонезалежності України, без сумніву, є одним зістратегічних завдань держави. Уряд на чолі Володимиром Гройсманом веде послідовну та системну політику у даномунапрямі.

В країні паралельно розвивається сфера відновлювальної енергетики, а такожгазова та вугільна галузі.

У 2016 році встановлені потужності відновлюваних джерел енергії в Україніперевищили 1 ГВт і український ринок renewable energy перебуває вцентрі уваги ключових світових гравців. За підсумками першої половини 2016 рокув Україні було зведено 14 нових об’єктів відновлюваної енергетики загальноюпотужністю майже 39 МВт. 12 проектів потужністю 37 МВт — це об’єкти сонячноїенергетики, 2 потужністю 2 МВт — сегмент біомаси. До кінця 2016-го в Україніреалізували 34 нові інвестиційні проекти в галузі сонячної енергетики загальноюпотужністю 120 МВт. Їхніми інвесторами є як українські, так і закордоннікомпанії.

Крім того, Україна робить ставку і на традиційні джерела енергії, зокремана природний газ, нафту та вугілля.

Особливе місце у забезпеченні енергонезалежності посідає збільшеннявласного видобутку газу.

Обраний урядом курс на збільшення власного видобутку газу дозволить вжецього року забезпечити приріст видобутку на 600-700 млн. кубометрів, а в 2020році вийти на повну енергетичну незалежність України та змінити цінову політикуна ринку палива - в сторону зменшення його вартості.

Україна володіє досить великими покладами палива (за даними державноїкомпанії «Укргазвидобування», запаси газу в Україні перевищують 900 млрдкубометрів), тому має всі можливості для нарощування власного видобутку газу.

Минулого року урядом на чолі з Володимиром Гройсманом було прийнято рядважливих рішень, спрямованих на забезпечення енергетичної безпеки держави. Мовайде про запровадження єдиної ціни на газ та затвердження Концепції розвиткугазовидобувної галузі України, план реалізації якої на сьогодні ужевиконується. За вісім місяців 2017 року обсяг видобутку природного газустановив 10 079 млн куб. м, що на 343 млн кубометрів (або 3,5%) перевищуєпоказники аналогічного періоду минулого року. Водночас це більш ніж у чотирирази перевищує обсяг нарощування видобутку за весь 2016 рік. До кінця цього рокупланується видобути 15,2 млрд куб.м газу, наступного року уже 16,5 млрд куб. мгазу. Добовий видобуток газу продовжує триматися на максимальних за останніп’ять років показниках, - 42 млн куб. м.

За підрахунками експертів, виконання урядової Програми по збільшеннювидобутку природного газу забезпечить приріст ВВП (на 200 млрд. грн.), економіюімпортного газу (на 2 млрд. дол.), а також створить нові робочі місця у данійсфері.

Також на шляху забезпеченняенергонезалежності урядом свого часу була прийнята Концепція реформуваннявугільної галузі, яка покликана вивести українські вугільні шахти на рівеньбеззбитковості та наростити видобуток вугілля. Сьогодні в Україні нараховується33 державні шахти, які розподілені між чотирма держпідприємствами, що ними управляють.Динаміка видобутку вугілля протягом останніх років має негативну тенденцію. Тому держшахти планується передати вуправління новоствореному держпідприємству - «Національній вугільній компанії»,яка визначить, які шахти перспективні, а в які треба вкладати фінансовий ресурсдля їх модернізації. За попередніми оцінками, утворення такої компанії дастьекономію витрат на суму 1,5 мільярда гривень в рік.

Як бачимо, робота у напрямку забезпечення енергонезалежності Україниактивно триває. Все це дає підстави сподіватися, що найближчими роками нашійкраїні вдасться стати повністю енергонезалежною.

Останні записи