Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.05.2017, 15:31

Пенсійна система України повинна відповідати викликам сучасності

Народний депутат України VII, VIII скликань

Реформування пенсійної системи на сьогоднішній день є одним з чи не найгостріших соціальних питань.

Реформування пенсійноїсистеми на сьогоднішній день є одним з чи не найгостріших соціальних питань.

Зараз часто можна почутибагато скептичних думок стосовно пенсійної реформи, мовляв, кинулися абиякреформувати, бо це є вимогою МВФ для отримання чергового траншу, що люди ненадто довіряють запропонованій накопичувальній пенсійній системі, що можливістьпридбання пенсійного стажу - це абсурд, що реформа як слід не продумана, ну і т.п.

Однак варто зрозуміти, щопенсійна реформа потрібна насамперед державі, а не МВФ чи якимось там політикамдля підняття своїх рейтингів.

Пенсійну реформу в країніслід було здійснити вже давно, проте попередні уряди все відкладали їїпроведення. Системно взявся за вирішення даного питання лише уряд на чолі зВ.Гройсманом, оскільки зволікати з цим було вже неможливо.

Прожити на мінімальну(1247 грн) чи навіть середню (1823 грн.) пенсію сьогодні практично не реально.Крім того, щоб виплатити ці пенсії, власних коштів Пенсійного фонду не вистачаєрівно наполовину. 6% ВВП йде на дотацію Пенсійному фонду, а 140 мільярдівгривень!

Кабмін в рамкахпроведення пенсійної реформи розраховує значно скоротити дефіцит бюджетуПенсійного фонду, а до 2024 року вийти на повністю бездефіцитний бюджет. Цедасть можливість інвестувати в розмір пенсій та якість життя українськихгромадян.

Також найближчим часомпланується підвищення розміру пенсій та скасування оподаткування пенсій дляпрацюючих пенсіонерів.

Вже з 1 жовтня приблизно1,3 млн. пенсіонерів отримають підвищення пенсій до 200 грн. 1,2 млн.пенсіонерів отримають підвищення від 200 до 500 грн щомісячно. 1,93 млн.пенсіонерів отримають підвищення від 500 до 1000 грн. І це буде не разовепідвищення, це буде постійна щомісячна система. І ще 1,1 млн. пенсіонерівотримають понад 1000 грн.в самій системі. Таким чином з жовтня підвищену пенсіюотримуватимуть 5 млн 620 тис. українських пенсіонерів. Загалом же, зростанняпенсій торкнеться в цілому 9 мільйонів пенсіонерів.

В державі буде створеносправедливу пенсійну систему, де розмір пенсії залежатиме від суми сплаченихстрахових внесків та тривалості участі у страховій системі. Тобто кожен будеотримувати пенсію у відповідності зі страховим стажем, а не за статусом читільки за віком.

Ще один важливий момент:пенсійна реформа не передбачатиме підвищення пенсійного віку!

Натомість працівникиотримають можливість більшого вибору щодо віку виходу на пенсію в залежностівід трудового стажу. Для них планують створити додаткові стимули для тривалішоїтрудової діяльності. Тобто громадяни, які сплачують більше внесків і працюютьдовше – отримуватимуть більші пенсії, а громадяни, які сплачують менші внески івирішили вийти на пенсію раніше - отримуватиме меншу пенсію. Таким чином,людина сама вирішуватиме, у якому віці виходити на пенсію.

Як бачимо, уряду В.Гройсмана вдалося «зрушити лід» у питанні пенсійної реформи. Проект реформи вжемайже завершено, найближчим часом його планується винести на розгляд доВерховної Ради.

Підсумовуючи все вищенаведене, хочу ще раз наголосити, що реалізація пенсійної реформи – дужевідповідальний процес, який потребує консолідації зусиль всіх рівнів влади.Пенсійна система України повинна відповідати викликам сучасності, українцімають отримувати справедливі, гідні пенсії - це наша спільнамета! І ми маємо зробити все можливе, аби її досягти.

Останні записи