Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.02.2017, 13:49

Уряд Гройсмана перевів країну на рейки розвитку

Народний депутат України VII, VIII скликань

Кабінет Міністрів підбив підсумки роботи за неповний 2016 року, з квітня, коли парламент висловив вотум довіри новому уряду на чолі з Володимиром Гройсманом. За цей час йому вдалося головне – вивести Україну з кризового стану та перелаштувати її на рейки р

Кабінет Міністрів підбив підсумки роботи за неповний 2016року, з квітня, коли парламент висловив вотум довіри новому уряду на чолі з ВолодимиромГройсманом. За цей час йому вдалося головне – вивести Україну з кризового станута перелаштувати її на рейки розвитку й сталого зростання.

В першому кварталі 2015 року Україна досягла дна падіння,коли ми мали мінус 17% ВВП. Тоді про зростання зовсім не йшлося, мінімальнимзавданням було хоча б загальмувати економічний спад. Проте, вже в другомукварталі 2016 року почався несміливий підйом й заслуга Кабміну полягає в тому,що це стало стійким трендом: в жовтні-грудні 2016 р. ріст ВВП склав вже 4,7%.

З квітня минулого року інфляційний шторм почав вщухати: за2016 р. інфляція склала 12,4% порівняно з 43% у позаминулому році. Це дозволиловідновити соціальну справедливість й запровадити новий рівень соціальнихстандартів. Розпочався поступовий ріст реальної заробітної плати людей (9%), на16% збільшився прожитковий мінімум, була розгорнута масштабна програмасубсидування українців, які потребували допомоги в сплаті за комунальніпослуги. Важливо, що вчителі та медики - представники найбільш соціальнозначимих професій - відчули реальне підвищення рівня доходів в середньому більшніж на 20%.

Вже минулого місяця 3,5 млн українців отримали підвищенумінімальну заробітну плату - 3200 грн. Так уряд продемонстрував принциповоновий підхід до соціальної політики. Його суть в тому, щоб дати можливістьлюдям надолужити ті втрати, які вони зазнали в пік кризи й при цьому ненашкодити економіці.

Уряд Володимира Гройсмана взявся за системне оновленняінфраструктури держави. В минулому році відремонтовано в 4 рази більше дорігніж в 2015 році, задіяна система "теплих кредитів", коли владачастково компенсує затрати на ремонтні роботи в будинку, Укрзалізниця"стала прибутковою (303 млн. грн.), хоча ще рік назад мала збитки на суму до 700млн. В 2016 році справжню революцію в держзакупівлях здійснила системаProZorro. Вона заощадила 8 млрд. державних коштів, які спрямували на розвитоккраїни та соціальні потреби.

Кабмін зробив ставку на створення й розвиток міцнихсамодостатніх громад. В минулому році 207 таких об'єднаних громад отримали новувиборну владу, а доходи місцевих бюджетів зросли більш ніж на 40%. Це нерахуючи субвенції в 1 млрд. грн., які уряд виділив місцевій владі для розбудовимісцевої інфраструктури.

Допомога бізнесу стала практичною та результативною. Середіншого, це запровадження 16-ти електронних послуг, які значно спрощуютькористування низкою адміністративних сервісів, запуск "дерегуляційноїгільйотини", коли сотні регуляторних актів скасували, аби не створюватипідприємцям перешкод, скасування державної реєстрації іноземних інвестицій.

Таким чином, уряду Гройсмана в 2016 році вдалося зламатикількарічний кризовий тренд й стабілізувати економічну ситуацію. Це створюєпередумови для подальшого поступального розвитку держави та досягнення нових показниківякості життя громадян.

Останні записи