Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.06.2015, 12:53

Депутатську недоторканність потрібно скасувати

Народний депутат України VII, VIII скликань

Депутати Верховної Ради України проголосували за зняття депутатської недоторканості і притягнення до кримінальної відповідальності Сергія Клюєва і Сергія Мельничука.

Депутати Верховної Ради України проголосувализа зняття депутатської недоторканості і притягнення до кримінальноївідповідальності Сергія Клюєва і Сергія Мельничука.

Ці рішенняпідтримали майже всі депутати проєвропейської коаліції. І це не дивно, аджеколи політики йшли на позачергові вибори до Верховної Ради, то майже всіобіцяли скасувати депутатську недоторканність.

Зрештою, це одна зключових вимог майдану. Тому у Верховній Раді проєвропейська коаліціяпроголосувала за скасування депутатської недоторканості в першому читанні,  і законопроект відправили до Конституційногосуду. Скільки розглядатиме законопроект Конституційний суд, який вердикт винесе– можна зараз тільки здогадуватися.

Майже вся коаліціяпідтримала подання Генпрокуратури на притягнення до кримінальноївідповідальності депутатів Клюєва і Мельничука. З цим зрозуміло.

Але тут виникаєголовне питання. На жаль, прокуратура та інші правоохоронні органи  за рік роботи не зробили реальних кроківвідносно притягнення до відповідальності всіх злочинців режиму Януковича,  які віддавали і виконували злочинні накази.Усіх тих,  хто грабував Украіну. Хторозстрілював людей, хто звозив «тітушок». І тому подання ГПУ на Клюєва іМельничука виглядали не об’єктивно, не переконливо, не аргументовано.

Ось такий факт.Двічі Регламентний комітет відхиляв розгляд цих подань, тому що не булопредставлена доказова база. На завданні депутати задали 82 питання прокурору, іпрокуратура ледве змогла відповісти на 17 питань по цим звинуваченням.

Склалось такевраження, що Генпрокуратура з одного боку, робить PR крок про свою титанічнупрацю, а з другого боку, намагається тиснути на депутатів.

Не дивлячись на всіогріхи з боку Генпрокуратури, депутати коаліції, які підтримуютьПрезидента,  дала можливість притягти довідповідальності Сергія Клюєва та добровольця, комбата «Айдару» СергіяМельнийчука.

Цікаво, що зКлюєвим ледь не стався казус. Якби ГПУ не заручилася підтримкою депутатів, і нерозпочала кримінальне провадження проти нього, то ЄС відмінив би санкції щодоКлюєва.

ТеперГенпрокуратура у суді має довести вину Клюєва і Мельничука, а ті, як усі простігромадяни, мають надати докази своєї невинуватості.

Всі ми знаємо, якпрацює наша судова система, яку уряд навіть не почав реформувати. І не дужевіриться у справедливість суду.  Адже вУкраїні суддям довіряють менше 4% громадян.

Голосування уВерховній Раді доводить, що депутати з коаліції разом з Президентом роблять усеможливе, щоб б змінити закони, правила гри в Україні на сучасні і європейські.А от уряд не квапиться реформувати судову систему, правоохоронні органи,систему юстиції, виконання покарань, медицину, освіту. Одним словом, важкознайти галузь, яку б уряд намагався удосконалити. Саме тому українці невідчувають справедливості, рівності можливостей і впевненості у майбутньому.

Вважаю, що наставчас жорстко спитати з міністрів про їхню роботу і її результати.

А зніматинедоторканність треба не тільки з конкретних депутатів, а скасовувати її, якінститут, що не відповідає вимогам сьогодення. Саме це рішення і будеочікуваним суспільством, зрозумілим всім, справедливим і моральним.

Останні записи