Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.05.2015, 10:23

Укрпошті потрібна Програма інноваційного розвитку

Народний депутат України VII, VIII скликань

Стратегія розвитку Укрпошти не може бути реалізована без виконання Програми інноваційного розвитку підприємства. Метою такої програми має бути модернізація та технологічний розвиток Укрпошти, що сприятимуть істотному поліпшенню ключових показників ефективн

Стратегія розвитку Укрпошти не може бутиреалізована без виконання Програми інноваційного розвитку підприємства. Метоютакої програми має бути модернізація та технологічний розвиток Укрпошти, щосприятимуть істотному поліпшенню ключових показників ефективності діяльностіпідприємства.

У цьому документі мають бути проаналізованіваріанти розвитку Укрпошти та визначено інноваційний сценарій розвиткупідприємства, деталізований за напрямами та проектами.

Також Програма має передбачати розв’язаннятаких важливих для Стратегії розвитку Укрпошти завдань:

·        -  створення цілісної системиефективного управління інноваційними проектами;

·       -   регламентація процесівмодернізації та технологічного розвитку підприємства;

·         визначення комплексу заходів,спрямованих на розробку й упровадження нових технологій поштового зв’язку,інноваційних продуктів і послуг у сфері інформаційних комунікацій, виробництвата логістики, відповідних світовому рівню;

·      -    розробка плану фінансуванняінноваційного розвитку підприємства;

·     -   модернізація технологічноїінфраструктури підприємства для забезпечення його участі в упровадженніелектронного урядування.

Програма інноваційного розвитку має включатив себе план заходів із інноваційного розвитку, точки контролю і ключовіпоказники ефективності. У ній мають бути визначені заходи щодо освоєння новихтехнологій (зокрема з підвищення енергоефективності, системи контролю якості),заходи з підготовки та впровадження інноваційних продуктів та бізнес-процесів.

Також Програма має передбачати підвищенняекологічності й економічності виробництва шляхом заміни застарілих транспортниходиниць на сучасні, які відповідають усім екологічним нормам і скорочуютьтранспортні витрати. На етапі підготовки Програми інноваційного розвиткунеобхідно провести технологічний аудит Укрпошти, розробити та прийняти Програмуенергозбереження та підвищення енергоефективності підприємства.

У процесі виконання Програма потребуватимеперіодичної актуалізації для врахування зовнішніх умов, що змінюються. Дляцього потрібно передбачити моніторинг реалізації Програми, який включатимеаналіз виконаних за минулий період завдань, аналіз змін зовнішніх чинників івимог, уточнення галузевих трендів, прогнози розвитку поштового ринку.

Стосовно інноваційного розвитку Укрпоштиважливо зазначити, що в Україні немає єдиної науково-технічної політики,спрямованої на зростання якості та доступності послуг поштового зв’язку. Такожвідсутня належна підтримка національного оператора поштового зв’язку з бокудержави. УДППЗ «Укрпошта» не згадується в Законах України «Про Національнупрограму інформатизації» та «Про Основні засади розвитку інформаційногосуспільства в Україні на 2007 – 2015 роки». Державне підприємство не згадуєтьсяу Стратегії розвитку інформаційного суспільства в Україні, схваленоїрозпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 травня 2013 р.

Нині державна пошта, яка виконує важливусоціальну місію й надає доступні послуги поштового зв’язку на всій територіїкраїни, переживає переломний момент і як ніколи потребує державної підтримкисвого інноваційного розвитку. Зростаюче соціальне навантаження, збільшеннявитрат на утримання мережі, модернізацію інфраструктури й розвиток логістики,негативні ринкові тренди, низький курс гривні, лібералізація вітчизняного ринкупоштових послуг, зростання конкуренції та інші чинники ризику вимагають відпідприємства якнайшвидшого впровадження інноваційних технологічних рішень. Алетакі рішення потребують залучення чималих ресурсів і допомоги з боку держави.

На жаль, сьогодні в Україні не сформованізасади державної політики, спрямованої на зростання якості та доступностіпослуг поштового зв’язку й підтримку національного поштового оператора.  Проте депутати Верховної Ради готовіпідтримати будь-які пропозиції щодо забезпечення інноваційного розвитку УДППЗ«Укрпошта» і включення цього державного підприємства до національних програмрозвитку інформаційного суспільства в Україні.

Останні записи