Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.04.2015, 11:18

Чи варто перетворювати «Укрпошту» на акціонерне товариство?

Народний депутат України VII, VIII скликань

Розмови щодо необхідності перетворення Українського державного підприємства поштового зв’язку в акціонерне товариство точаться давно. Вперше необхідність проведення корпоратизації «Укрпошти» на рівні нормативних документів була закріплена ще в 1998 році

Розмови щодонеобхідності перетворення Українського державногопідприємства поштового зв’язку вакціонерне товариство точаться давно. Вперше необхідність проведення  корпоратизації  «Укрпошти» на рівні нормативних документівбула закріплена ще в 1998 році в Постанові Кабінету Міністрів України «Пропрограми реструктуризації об'єднань "Укртелеком" і"Укрпошта"». Однак, щодо «Укрпошти» це питання там було означене лишедвома словами «підлягає уточненню».

Як бачимо, спочатку «Укрпошту»думали реструктуризувати й корпоратизувати разом із "Укртелекомом",але «уточнення» чомусь триває вже 17 років.

Чи настільки нагальноює потреба порушувати це питання тепер? Прихильники корпоратизації стверджують,що «Укрпошта» вкрай потребує приведення своєї організаційно-правової структуридо стандартів, притаманних сучасним інвестиційно-привабливим компаніям, також говорятьпро необхідність передати від держави  у відповідальність «Укрпошти» господарсько-майнові функції – саме ці проблеми нібитовирішуються акціонуванням.

Сьогодні "Укрпошта" є державнимунітарним підприємством, і на відміну від акціонерних товариств (навіть зі 100 відсотками державноївласності), не може засновувати суб'єктів підприємницької діяльності безотримання додаткових дозволів від Міністерства інфраструктури та Фондудержмайна, не може створювати дочірні та афілійовані підприємства із приватнимкапіталом. Втім, у разі корпоратизації, «Укрпошта» отримає можливість заснувати,наприклад, власну страхову компанію або навіть власний банк.

Також вважається, що перетворення Українського державногопідприємства поштового зв’язку в акціонерне товариство створить можливості длязалучення стратегічних партнерів (інвесторів) та значних обсягів інвестицій увисокотехнологічні проекти на різних умовах та для реалізації тісноїбізнес-інтеграції з приватним капіталом.

Крім появи додаткових можливостей для залучення інвестицій тароботи з кредитно-фінансовими установами,  корпоратизоване підприємство отримає праворозпоряджатися майном, яке буде внесене до його статутного фонду. Це дастьзмогу оперативно оптимізувати наявний майновий комплекс, підвищувати йогоякісні характеристики та позбуватися непотрібних активів, які невикористовуються у виробничій діяльності, але потребують значних витрат наутримання. Сьогодні майно, що перебуває на балансі «Укрпошти»,  їй не належить – відповідно до Господарськогокодексу майно державних унітарних підприємств перебуває у державній власності ізакріплюється за таким підприємством на правах господарського відання чиоперативного управління. Оскільки власником майна такихпідприємств залишається держава, існують певні обмеження щодо розпорядження циммайном. Будь які дії з майном, що належить до основних фондів, «Укрпошта» маєправо здійснювати лише за попередньою згодою органу, до сфери управління якоговоно входить, тобто Міністерства інфраструктури.

Передбачається, щоперетворення державного підприємства на акціонерне товариство матиме позитивні наслідкиу вигляді спрощення процедури реформування структури підприємства, яку можнабуде вдосконалити до рівня кращих зразків світових поштовихкомпаній.

Процес перетворення УДППЗ«Укрпошта» в акціонерне товариство буде складатися з кількох етапів, найважчимз яких буде інвентаризація активів підприємства. За сприятливих умов, процес корпоратизаціїможливо завершити за рік.

Варто зазначити, щопід час роздержавлення «Укрпошти» і перетворення його  на акціонернетовариство форма власності залишиться державною –зміниться лише її тип. Це буде у випадку, якщо 100% акцій даного підприємстваналежатимуть державі.

Втім, ми маємонегативний приклад зміни не лише форми, але й типу власності: післяперетворення державного підприємства «Укртелеком» у відкрите акціонернетовариство і прийняття рішення про його приватизацію, акції почали  витікати “з рук” держави і розчинятися вприватних структурах. Таким чином держава втратила право на приналежність,володіння та розпорядження цим підприємством. І хоча змінився тип і видвласності,  її організаційна форма лишиласянезмінною – акціонерною, але державна власність стала приватною.

Потрібно зауважити,що рішення про корпоратизацію державних підприємств ухвалюються КабінетомМіністрів України, а ось питання їхньої приватизації може  вирішити лише закон.  Впевнений, що Верховна Рада України, навченагірким досвідом  «Укртелекому», ніколи неприйме Закон про приватизацію «Укрпошти», і національний поштовий операторзалишиться у власності держави.

Отже, на питання,чи варто проводити акціонування «Укрпошти», відповім: безумовно – так, протецей процес має відбуватися виважено, продумано й економно, але жодним чином не погіршуватиумови праці та соціально-психологічний клімат на підприємстві й не створюватиінших проблем для його розвитку. При чому в процесі корпоратизації «Укрпошти», подальшадоля об'єктів соціальної інфраструктури, які належатьпідприємству,  обов’язково має погоджуватисяз його трудовим  колективом.

 

Останні записи