Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.11.2014, 13:37

Інтервенція і Вітчизняна війна тривають

Народний депутат України VII, VIII скликань

На недавньому засіданні РНБО Верховний головнокомандувач Петро Порошенко повідомив, що сьогодні сформовано декілька нових частин-з'єднань, які дозволять вже зараз перекрити можливий наступ у напрямку Маріуполя, Бердянська, у напрямку Харкова і північніше Л


На недавньомузасіданні РНБО Верховний головнокомандувач Петро Порошенко повідомив, щосьогодні сформовано декілька нових частин-з'єднань, які дозволять вже заразперекрити можливий наступ у напрямку Маріуполя, Бердянська, у напрямку Харковаі північніше Луганська, у напрямку Дніпропетровської області.

Порошенкотакож поінформував, що план спорудження фортифікаційних споруд наразі чітковиконується, а потім він сказав наступне: «Забезпечення наших збройних силновітньою технікою, як наступальною, так і розвідувальною, триває достатньоефективно. І ми маємо пам'ятати, що ми здатні захистити нашу державу».

Отже,про антитерористичну операцію вже не йдеться. Триває повномасштабна оборонна війна– це випливає не лише з термінології Верховного головнокомандувача, а й з характерубойових дій. Хочу привернути вашу увагу: Петро Порошенко вже двічі назвав цювійну "Вітчизняною війною". Перший раз це сталося під час виступу надень Незалежності 24 серпня 2014 року, а другий – у нещодавньому зверненніПрезидента з нагоди 70-ї річниці визволення України. Причому в другому виступіщодо російських загарбників він вжив визначення "інтервенти", тобтонаголосив, що відбувається інтервенція.

Проте, влексиконі політиків і журналістів слово "війна" зустрічається не надточасто, хоча всі обговорюють події на Сході України за допомогою понять ікатегорій повномасштабної війни: "диверсійно-розвідувальні групи"," партизанський рух", "лінія фронту",  "наступальна операція","перегрупування військ" тощо.

Вважаюзайвим наводити тут численні докази російського вторгнення – нехай це робитьМЗС у "Білій книзі інтервенції в Україну з боку Російської Федерації"– всі ми й без того знаємо що Росія розв’язала проти нас війну. Знаємо, алечомусь боїмося називати цю війну "російсько-українською війною".

Це вже не"антитерористична операція", це не "події на території Донецькоїта Луганської областей" – це війна. І цю розбійницьку війну віроломнорозв’язала проти нас путінська Росія "зі своїми агресивними, нелюдськимипланами" – як писала колись совєтська пропаганда щодо фашистськоїНімеччини.

Єдністьінтерпретації цих подій як "війни" є також важливою для їх сприйняттязахідною аудиторію, яка досі вважає що на сході України відбуваєтьсяантитерористична операція, локальний конфлікт, який не загрожує країнам заходуі не вимагає відповідної активної реакції.

Нажаль, ми перестали говорити й про щоденне незаконне перетинання нашого кордонуросійськими військовими формуваннями - тобто про вторгнення, яке передбачає актагресії. В умовах гібридної війни не має значення хто саме вторгся на нашутериторію – регулярні російські війська без розпізнавальних знаків чи військовіформування складені з російських найманців. Вони їдуть на нашу територію зРосії на танках під російськими прапорами - і в будь якому випадку є російськимагресором.

Для насця війна є Вітчизняною, тому що в ній бере участь весь наш український народ –не тільки військові, а й прості громадяни. Український народ збирає пожертвисвоїм героям, постачає свою армію - закуповує військовим необхідне обладнання,одяг, їжу, збирає дитячі малюнки, плете маскувальні сітки – і відвозить все цена передову.

Колисья вмовляв журналістів називати терористів терористами і бойовиками, а не "проросійськимиактивістами". Сьогодні я так само закликаю всіх не боятися зобидити агресора,називати речі своїми іменами та іменувати війну війною - "російсько-українськоювійною", "Вітчизняною війною". Давайте робити це вже зараз нечекаючи повернення героїв війни та їх пояснень.

ГеннадійТкачук, народний депутат України

Останні записи