Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.10.2014, 14:50

Енергетична відособленість – шлях злізти з "газової голки" Росії

Народний депутат України VII, VIII скликань

Кроком до вирішення наболілого питання про постачання газу в Україну були тристоронні переговори між ЄС, Україною і Росією, які відбулися 26 вересня. Під час переговорів вдалося досягти певного консенсусу. Росiя заявила, що готова уже в жовтнi вiдновити по

Кроком до вирішення наболілого питання про постачання газу вУкраїну були тристоронні переговори між ЄС, Україною і Росією, які відбулися 26вересня. Під час переговорів вдалося досягти певного консенсусу. Росiя заявила,що готова уже в жовтнi вiдновити постачання газу в Україну, якщо та заплатить.

На сьогодні головне питання – за що власне має платитиУкраїна?

Москва наполягає, що Україна має проплатити понад 3 мільярдидоларiв в рахунок погашення боргу на газ. Київ дотримується позиції, що боргуяк такого немає, адже цiна на блакитне паливо була завищена, і що цiна маєвизначитися за результатами арбiтражу в Стокгольмі. При цьому Київ готовийзаплатити згадану суму "Газпрому", але не як погашення боргу, а якпроплату за майбутнi поставки.

Як відомо, російсько-українським газовим війнам вже близько10 років. Але при цьому україно-російські суперечки завжди закінчувалися однимі тим же. Київ просив  чергову знижку, іподібно казці про трьох поросят безтурботно танцював до наступної зими,наспівуючи "нам не страшний сірий вовк".

Чому ж Росія щоразу погоджувалася на знижку? Справа тутзовсім не тільки в одних лише газових схемах. Росії завжди було важливо невідпустити Україну з газового гачка. Адже "Газпрому" дуже потрібнімільярди доларів з України.

Не маючи достатніх власних запасів газу та достатньо коштів,щоб його купувати, Україна продовжувала поводити себе так, ніби газ є для насдармовим сировиною, замість того, щоб кинути всі сили на пошуки заміни йому.

Тільки в 2013 році Україна купила в Росії газу на 11мільярдів доларів. При цьому неабияка його частина просто загубиласябезповоротно внаслідок неефективності систем опалення та виробництв, якіспоживають газ. Тепло витекло через тонкі стіни промерзлиххрущовок,випарувалося через теплотраси по дорозі до споживачів, даремно згорілов конфорках, обігріваючи чиїсь холодні оселі.

Україна повинна нарешті злізти з так званої «газової голки».

Справжню незалежність від російської газової монополії можезабезпечити тільки енергетична відособленість. Необхідно знайти замінуросійському газу.

Важливі кроки у цьому напрямку вже почалися. Одним знебагатьох можливих варіантів компенсувати брак російського газу в період холодiв,як вже заявив віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку України ВолодимирГройсман, стане використання мазуту і вугілля.

Крім того, зменшити нестачу природного газу на опалювальнийперiод допоможе реверс газу з Європи. Для заміщення блакитного палива наУкраїну буде використаний мазут об'ємом в один мільйон тонн. Крім усьогоіншого, так як можливості добувати і поставляти на ТЕС вугілля в даний моментпросто немає, 250 тисяч тонн вугілля Україна має намір закуповувати в ПАРщомісяця протягом жовтня-січня.

Також варто продовжувати проводити масштабну модернізаціювітчизняних дірявих тепломереж, старих котелень,  енергоємних заводів, утепляти будинки,ставити лічильники, переводити всі системи на альтернативні види палива.

Останні записи