Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.07.2014, 10:29

Українське суспільство вимагає розпуску Верховної Ради

Народний депутат України VII, VIII скликань

Вимога Майдану про повне перезавантаження влади завжди була пріоритетним завданням партії "УДАР". Але наша позиція щодо перевиборів посилилася новою суспільною реальністю, яку сформували останні події в країні.

Партія «УДАР» і її фракція   уВерховній Раді завжди активно і послідовно відстоювали необхідність перевиборівдо найвищого законодавчого органу нашої держави. Нардепи-ударівці повсякчаспіднімали це питання в парламенті, на зустрічах із Президентом і в ЗМІ,підготували відповідний проект постанови у Верховній Раді.

  Вимога Майдану про повне перезавантаження влади завжди булапріоритетним завданням партії "УДАР". Але наша позиція щодоперевиборів посилилася новою суспільною реальністю, яку сформували останніподії в країні. Анексія Криму і війна з російськими окупантами на сході Українивикували нову українську націю, яка в першу чергу хоче   бачити в державі ефективні і не корумпованіоргани влади та чесних і патріотичних політиків і чиновників.

  Однак, старий склад парламенту не відповідає змінам, що відбулися всуспільстві останнім часом, і запитам виборців. Нещодавно ми отрималиновий Кабінет Міністрів, нового Президента, але ми досі маємо старий і заскнілийсклад Верховної Ради, який до того ж перенасичений агентами Кремля. Люди нехочуть бачити там зрадників Україні, які не тільки не захищають інтересиукраїнського народу, але й відкрито відстоюють інтереси ворожої держави,займаються провокаціями, шкодять, гальмують процес реформ і відверто саботуютьприйняття важливих законопроектів. Народ України також наполегливо вимагає щобці запроданці понесли відповідальність.

  Утім, не лише через огиду і зневагу до окремих депутатів українське суспільствовимагає дострокових виборів. Ця Верховна Рада у цілому не відповідає настроям іпрагненням українців. Всі громадяни   хочутьмиру, добробуту, наближення до європейського рівня життя. Проте існуючий складпарламенту не здатний їм цього забезпечити, адже він виявився не спроможній навітьрозпочати системні реформи. Він годен тільки до нечастих   позитивних рішень, при чому всякий прогресивнийзакон він приймає лише в результаті тривалих і цинічних торгів. Однак більшістьзаконодавчих змін і новацій, спрямованих на покращення в економіці, вінпровалює, відстоюючи інтереси олігархічних груп і монополій.

  Країна більше не має можливості і часу спостерігати за цими ганебнимиторжищами. Верховна Рада більше не може бути майданчиком для безчесних гендлювань,провокацій та самопіару. Якщо ми залишимо її такою як є – нас не зрозуміють аніукраїнський народ, ані західні партнери.   Беззаперечно, потрібна нова Верховна Рада, якабуде працювати на країну, на її розвиток – і тому сьогодні ми показали прикладдержавницького підходу до традиційно болючої в Україні проблеми ротаціїполітичної еліти і збулися коаліції, зробивши важливий крок до давно очікуваногорозпуску.   Інших можливостей в нас небуло: відсутність коаліції є єдиною правовою підставою для розпуску парламенту.

  Сьогодні проти перевиборів виступають лише депутати, які тримаються засвої крісла і не мають шансів потрапити до нового складу Верховної Ради. В нихстався конфлікт інтересів зі своїми виборцями, а їх аргументи проти розпуску парламентупримітивні і надумані. Дехто з них переконує що не можна розпускати Раду підчас антитерористичної операції на Сході або під небезпекою виникненнязовнішньої загрози.   Проте   парламент працюватиме принаймні ще місяць –лише тоді в Президента з’являться підстави для розпуску Верховної Ради. Існуютьвсі передумови, що активна фаза АТО за цей час закінчиться, а Росія нарештісхаменеться. Якщо, не дай Боже, стануться ускладнення – Президент може йпригальмувати підписання Указу про розпуск і надати цьому недолугому складуВерховної Ради можливість попрацювати ще деякий час, навіть незважаючи на те,що присутність в ньому п’ятої колони є чи не найбільшим фактором небезпеки.

  Дехто також побоюється що оберуть набагато гірший склад парламенту, аленічого не зробиш – це буде вибір народу, а сьогодні ми мусили виконати йоговолю і почати оновлення з себе.

  Все-таки, навіть після розпуску парламенту, депутати продовжуватимутьвиконувати свої повноваження, що безпосередньо не пов'язані з повноваженнямиВерховної Ради, аж до першого засідання нового складу. І ми маємо спрямувати їхна забезпечення можливості приходу до Верховної Ради нових, патріотичноналаштованих, ініціативних і відповідальних політиків, здатних об'єднатися щобстворити ефективну коаліцію і стати командою однодумців, сформувати дієвий уряді разом з ним здійснити кардинальні реформи.

Останні записи