Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.06.2014, 14:14

Навіщо українським військовим фірми-прокладки при закупівлі сухпайків?

Народний депутат України VII, VIII скликань

«Вісник державних закупівель» оприлюднив інформацію, відповідно до якої військова частина 3078 Національної гвардії України 2 червня оголосила про закупівлю 40 тисяч комплектів повсякденних наборів сухих продуктів на суму 2,51 млн. грн. Сухпайки планується

«Вісник державнихзакупівель» оприлюднив інформацію, відповідно до якої військова частина 3078Національної гвардії України 2 червня оголосила про закупівлю 40 тисячкомплектів повсякденних наборів сухих продуктів на суму 2,51 млн. грн. Сухпайкипланується закупити по 64 грн. за комплект за переговорною процедуроюзакупівлі. Єдиним запрошеним учасником переговорів є ТОВ «Райтон»,зареєстроване 12 вересня 2013 року у Києві за адресою масової реєстрації повул. Байкова 7, разом із ще 93 фірмами.

  В обґрунтуваннізакупівлі не пояснюється чому постачальником було обрано саме фірму «Райтон».Військові вказують на наявність нагальної потреби у здійсненні закупівлі узв’язку з виникненням особливих економічних чи соціальних обставин. Цікаво, щов листопаді 2013 року в мережі Інтернет були розміщені оголошення про продажфірми «Райтон» лише за 6500 грн., а основним видом діяльності цієї фірми булавказана неспеціалізована оптова торгівля.

  В той же часвійськова частина А1329 Міноборони фасує сухі пайки для військових, за ціною 48грн. Зважаючи на те, що закупівля військовою частиною 3078 Нацгвардії України40 тисяч комплектів сухих пайків в неспеціалізованої фірми за ціною 64 грн.,яка є набагато вищою від вартості схожого комплекту, має ознаки корупційногодіяння, я звернувся до Міністра внутрішніх справ (Нацгвардія знаходиться впідпорядкуванні МВС) з вимогою провести ретельну перевірку обставин цієї сумнівноїзакупівлі та вжити відповідних заходів для запобігання корупції. 

  Щодо згаданоївійськової частини А1329, вона дислокується на Вінничині, в м. Козятин на вул.О.Довженка, 101. Там розміщується єдиний на усю Україну цех з комплектаціїсухих пайків.

  ЦьогорічМіністерство оборони розробило нове меню для набору, яке відповідає кращимсвітовим зразкам. Раніше нашим військовим видавали сухпайки, комплектація якихбула затверджена ще за стандартами Радянського союзу. Тепер солдатів годуютькраще, аніж бійців НАТО. Український сухий пайок дуже калорійний – в кожному зних 4230 кілокалорій. Для порівняння: найкалорійніший пайок в країнах НАТОмають канадські – 4395, британські – 4200 і американські військовики – 3800кілокалорій. В росіян – 3595 кілокалорій.

  Пакунки длясніданку, обіду та вечері – різні. Галетне печиво замість хліба, перлова аборисова каша з м'ясом, печінковий паштет, кава, цукор – на сніданок. На обід тавечерю – яловичі консерви, мед, шоколад, ізюм та чай. Всі продукти -національного виробництва.

  Груповий пайок -для п'яти-десяти військових, які чергують на блокпостах, теж відрізняється.Крім стандартного набору продуктів, їм видають також крупи, макарони,консервовану квасолю і концентровані супи. Щоб солдати могли готувати собі їжув польових умовах, в козятинській війсковій частині розробили міні-польовікухні та триноги. Їх легко вмістити в звичайний рюкзак.

  У сухпайків зручнаупаковка для перенесення. Вартість комплекту - 48 грн. Українські військовикиоцінили якість вітчизняних наборів і тепер хочуть отримувати лише їх. Вонистверджують, що продукти, наприклад, каша в українських консервах, набагатосмачніші, ніж в американських пайках MRE (Meal Ready to Eat).

  У травні, післяпочатку активної фази антитерористичної операції у східних областях, в/ч А1329спакувала понад п’ятдесят тисяч пайків, хоча за потреби там можуть щоденнозбирати до 4 тисяч пайків.

 Мені приємно, що Україна постачає своїм армійцям найкращі в світісухпайкі – і тому я так детально про них переказав. І хоча нам є чим пишатися,в нашому інформаційному просторі, на жаль, не вистачає розповідей про найкращізразки української зброї та військового спорядження. Такі огляди дуже потрібні– і з точки зору патріотизму, і з точки зору допомоги вітчизняним виробникам.

 

Останні записи