Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.05.2014, 13:59

При пошуку компромісу ми не маємо забувати про інтереси людей

Народний депутат України VII, VIII скликань

Наприкінці квітня Верховна Рада проводила відкрите парламентське засідання, на якому обговорювалося внесення змін до Конституції України. На превеликий жаль, ця подія майже не висвітлювалася в ЗМІ, адже вся увага журналістів в цей час була прикута до

Наприкінці квітня Верховна Рада проводила відкрите   парламентське засідання,   на якому обговорювалося   внесення змін    до Конституції України. На превеликий жаль,ця подія майже не висвітлювалася в ЗМІ, адже вся увага журналістів в цей часбула прикута до драматичних подій в Одесі та на Донбасі. Однак, яким би чиномне складалася ситуація на сході України, конституційна реформа найближчим часомзалишиться одним із ключових питань, навколо якого в нашому суспільствітриватиме багато розмов і дискусій, оскільки саме оновлена Конституція маєстати основою демократичних змін, що посприяють залагодженню конфліктів та пошуку взаєморозуміння.

Хоча сьогодні всіх наших громадян найбільше хвилює конституційнапобудова незалежної судової гілки влади (простими словами – коли буде незалежнийі некорумпований суд), для політиків найважливішим завданням є розширеннямісцевого самоврядування. Без цього ми не зможемо подолати наслідкиавторитаризму та тоталітаризму, без цього ми не зможемо побудувати сильнірегіони та сильну країну, і врешті-решт, здійснити судову реформу. Тому питаннядецентралізації сьогодні, безперечно, стоїть на першому місці.

Українське суспільство не дуже хвилює які повноваження будуть у Прем'єр-міністра,Президента і Верховної Ради, але скрізь в Україні йде широка дискусія про те,яким чином необхідно децентралізувати владу. Ні в кого не викликає сумнівів, щонадмірні повноваження  центральної владиповинні бути скасовані і значна частина політичного, економічного, фінансовогоі соціального владного ресурсу повинна бути передана на місця.

На мою думку, максимальна децентралізація влади є ключовим принципом іодночасно стратегічним завданням, яке має бути вирішене завдяки змінам доКонституції України. Конституція повинна визначити чіткий перелік повноваженьмісцевих органів влади, а Бюджетний Кодекс має визначити і закріпити джереланадходження бюджетних ресурсів для їх забезпечення.  Ми маємо повністю змінити Бюджетний кодекс іодночасно максимально децентралізувати бюджетний процес, щоб максимум коштів,що заробляють територіальні громади, залишався в їх розпорядженні. Відповіднодо нової Конституції, де будуть чітко прописані повноваження органів місцевогосамоврядування, нам потрібно буде детально виписати їх функції у законодавчихактах, зокрема в законі "Промісцеве самоврядування в Україні".

Наша політична сила пропонує запровадити прямі вибори керівниківобластей шляхом відкритого голосування. Ми пропонуємо передати виконавчу владу на місцях виконкомам, які будутьсформовані на рівні районів та областей. Ми пропонуємо створити префектури, якібудуть здійснювати контроль від імені Кабінету Міністрів стосовно політикиКабінету Міністрів, і координувати діяльність територіальних органів. Минаполягаємо на максимальній бюджетній автономії регіонів. Ми говоримо про те,що саме на рівні Конституції ми можемо побороти корупцію спростивши процедуруімпічменту Президента.

Але ми жодним чином не підтримуємо нав’язані нам Росією та місцевимидеструктивними силами пропозиції про перехід до федеративного устрою  України, яким свідомо намагаються підмінитиконцепцію децентралізації влади та зосереджених в центрі ресурсів. За моїмглибоким переконанням такий  устрій лише підбавитьбагато гострих питань, які розколють наше суспільство, не дозволить формуватиповноцінні місцеві бюджети та наповнити реальним змістом  регіональне і місцеве самоврядування.

Федералізація призведе до управлінського хаосу і захмарних податків–  це переконливо доводить досвід Босніїі Герцеговини. Там федералізація стала компромісом між сербами, хорватами ібоснійцями і зрештою перетворила Боснію і Герцеговину на країну, в якій урядіві чиновників значно більше, ніж тих, хто працює. Тепер мешканці Боснії мріютьпро унітарний устрій і запевняють, що Росія сьогодні намагається перетворитиУкраїну на таку ж бідну і розділену країну, як їхня. Президентів у Боснії ажтри, прем’єр-міністрів – 13 і майже 130 міністрів і міністерств. Крім того, вкраїні є 13 парламентів, три з яких – двопалатні. При цьому населення в Босніїі Герцеговині всього 3,5 мільйони людей. Причина такої великої кількостічиновників в існуванні автономій із своїми бюрократичними апаратами. Кожентретій у Боснії є чиновником, якому потрібно платити зарплату з держбюджету. Черезце кожен боснієць, який працює, змушений віддавати державі 63% заробленого.

Тому ми дуже скептично ставимося до спроб підмінити децентралізаціюфедералізацією, яка є абсолютно чужою для традицій державотворення в Україні.Непродумане розширення прав адміністративно-територіальних одиниць та їхпредставницьких органів врешті решт призведе до збільшення витрат на утриманнябюрократичного апарату та посилення хаосу в державі.  Ніхто ще не зміг довести, що федералізація непризведе до тотальної корупції на місцях та свавілля місцевих князьків. Доречі, за моїм спостереженням, федералізації прагнуть лише ті, хто нещодавно забезпечувавцентралізацію режиму Януковича – і це свідчить про кон’юнктурність їх намірів.Вчора їм потрібна була централізація заради пограбування України, а сьогоднівони прагнуть федералізації заради дезінтеграції держави – як першого етапуплану руйнування територіальної цілісності України.

Пропоную, щоб ті росіяни, які розказують про необхідність федералізаціїв Україні і нав’язують нам цей неприродний вибір, приїхали до нас і передалинам досвід вирішення питань федералізації в Конституції Російської Федерації.Адже там закріплений колосальний обсяг повноважень виключно федеративногорівня, чималий рівень і обсяг повноважень спільної компетенції центра ісуб’єктів федерації, які вирішуються виключно федеративними законами, і мізернакількість власних повноважень в самих суб'єктів федерації.

Депутати фракції УДАР розуміють, що Конституція насамперед повиннавідповідати політичним і соціально-економічним реаліям та враховуватиперспективи розвитку держави – інакше вона може перетворитися на декларацією пронаміри. Ми не маємо приймати основний документ поспіхом і мусимо передбачитинаслідки всіх запропонованих змін, адже в сьогоднішній  ситуації, наприклад, миттєве скасування повсій країні місцевих державних адміністрацій призведе до хаосу, втрати керованостікраїною і буде використано деструктивними політичними силами для послабленняцентру і дестабілізації ситуації в державі. Партія УДАР підтримуєдецентралізацію, але не допустить, щоб вона призвела до відособленості ібезвідповідальності регіонів та послаблення центру.

На згаданих громадських слуханнях лідер партії УДАР Віталій Кличкоозначив найважливіший напрямок роботи над змінами до Конституції - зробити все,щоб наша держава залишилася цілісною, унітарною, щоб кожен українець, незалежновід регіону, де він живе, де мешкає, відчував себе впевнено. Наша політичнасила підтримує свого лідера і усвідомлює, що здійснення конституційної реформив країні перш за все є вимогою українського народу.

Для виконання цієї вимоги, сьогодні надважливим завданням є пошук івстановлення компромісу, який зможе об'єднати всі політичні сили у ВерховнійРаді. Інакше, без 300 голосів народних депутатів у сесійній залі під часприйняття остаточних змін до Конституції, ми не отримаємо бажаний результат. Процеспошуку компромісу складний і непростий, але заради збереження цілісностіУкраїни і заради внесення змін до Конституції, партія УДАР готова до пошуківвзаєморозуміння з усіма політичними силами. Проте ми не будемо писатиКонституцію під дулами автоматів терористів та під диктовку Кремля, і недопустимо щоб це перетворилося на черговий компроміс олігархів стосовно поділупосад і доступу до державних ресурсів. При пошуку компромісу в центрі нашоїуваги будуть знаходитися інтереси людей, якими ми не поступимося заради політичнихамбіцій та приватних інтересів. Інакше ми ніколи не створимо збалансованийпроект змін до Конституції і не відновимо втрачену довіру населення.

Останні записи